Volledig scherm

Hartje Breda: Vogelschoot

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De eerdere oproep – dinsdag in ‘Hartje Breda’ - heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid. De bedenker van de spreuk: ‘Goed zo, stel geen vragen, blijf kopen’, die zowel op de stoep van de Oude Vest als op een van de paden van het Valkenberg duidelijk te lezen valt, is nog altijd onbekend. Tips blijven van harte welkom. De ‘dader’ hoeft niet te vrezen, we zijn slechts nieuwsgierig naar de beweegredenen, de betekenis achter deze woorden.

Met zo’n mysterie in je hoofd vallen meer openbare teksten je op als je door Breda fietst. Zoals in Princenhage, op de gevels van de flats aan de Vogelschoot, zijstraat van de Ambachtenlaan.

Omringd door vogels van witte verf staat er in blauwe letters pure poëzie! Liefdevolle odes aan onze, uit de vogelschoot ontstane gevleugelde vrienden:

“Mussen, merels, spreeuwen, kraaien, spechten, raven, meeuwen en gaaien,

Keizers van het luchtruim!

Maar geen van allen kent de vrijheid goed, zoals een ontsnapt parkietje dat doet”

En wat dacht u van het dichterlijke pareltje aan een gevel wat verderop:

“Ver boven ons verheven zijn zij als broer en zus

Door luchtigheid omgeven, ons mees, ons mus”

“Een paar jaar geleden hebben ze in opdracht van woningbouwvereniging Laurentius hier de hele straat opgeknapt en die spreuken met tekeningen op de muren geschilderd”, mooi hè”, zegt een bewoonster hoorbaar tevreden. Zelf heeft ze in haar flatwoning ook diverse verwijzingen naar haar straatnaam. “Vogelnestjes, vind ik gezellig”, legt ze uit.

Zijn we toch wéér reuze benieuwd: wie heeft zich zo schitterend laten inspireren door de naam Vogelschoot? Wie kent de naam van de bescheiden dichter, die zijn werk niet eens ondertekend heeft?

Laat het ons weten: hartjebreda@bndestem.nl

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
150 stemmen