Volledig scherm

Hartje Breda: verdwaald in de middeleeuwen

Een prachtig kapelletje, midden in de Haagse Beemden. ‘Dank dank dank voor dit mooie plekje.’

De wijk Haagse Beemden bestaat al weer meer dan dertig jaar, toch oogt het er op veel plekken nog altijd nieuw. En je kunt er zo heerlijk verdwalen, zelfs tot ver terug in de tijd…

Tijdens zo'n dooltocht stuiten we tussen de laat 20ste eeuwse huizen op de prachtige kapel van de H.H. Maria en Dymphna, bescheiden verscholen achter de Bethlehemkerk in Gageldonk. De kapel hoorde in de late middeleeuwen bij kasteel Gageldonk, waarvan – tegenover de kapel – alleen het fraaie Hooghuys nog over is.

De deur staat open. In het kapelletje branden kaarsen voor Maria en Dymphna, een later heilig verklaarde, Ierse koningsdochter uit de zevende eeuw. Zij is de patrones van de geesteszieken, mensen die lijden aan Alzheimer, depressies bijvoorbeeld.

Gewijde muziek klinkt zacht uit onzichtbare speakers in de lege kapel. In het gastenboek hebben mensen een boodschap of bede geschreven.

‘En er is niets in de leegte.’

‘Oh help mij, maak mij weer beter.’

‘Dank dank dank voor dit mooie plekje, ’n rustpunt in deze drukke haastige maatschappij.’

’Ik wens dat het heel snel woensdag word.’

‘Frans, blijf een beetje op Harrie letten.’

Naast de kapel is sinds enkele jaren een gemeenschappelijke kapeltuin, waar bijzondere groente en kruiden worden geteeld. De speels aangelegde tuin is zo begin februari nog kaal en de bijenkasten onbewoond, maar op kaartjes lezen we nieuwsgierig makende producten: rode snijboon, scharlei (salie), Mexicaanse dragon, roomse kervel en 12 godenkruid… Spannend!

Er staan dit jaar diverse activiteiten op de rol, zien we later op de website. Zo wordt op zondag 14 mei een Zaaifeest gehouden in de kapeltuin, die dan vast in volle bloei zal staan. We zetten het alvast in de agenda!

kapeltuinbreda.nl

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
71 stemmen