Volledig scherm

Hartje Breda: verbondenheid en voelkussens

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Het is feest op de eerste verdieping van verpleeghuis Elisabeth in de Leuvenaarstraat. Vanwege de dag van de mantelzorg gaan drankjes en hapjes rond. Ze worden geserveerd door vier jonge vrouwen. Drie van hen doen vandaag hun praktijkexamen van de opleiding helpende zorg en welzijn, niveau 2.Voor de vierde is het haar eerste dag, ook spannend. Het zijn meisjes met problemen in hun verleden. De stichting Werk aan de Wijk biedt ze in samenwerking met het Vitalis College de mogelijkheid om een toekomst op te bouwen via deze opleiding. “Veel van hen komen op deze manier aan een baan”, vertelt Sandra Beijer van Werk aan de Wijk.Ze hoopt ookstageplekken voor niveau 3 te vinden, dat zou nóg een stap voorwaarts zijn.

De vier meisjes doen hun uiterste best, hebben zichtbaar plezier in hun werk. Ze putten positieve energie uit het feit dat ze bejaarde, hulpbehoevende medemensen kunnen helpen. En krijgen zo weer zelfrespect.

De huiskamer wordt nog voller. Daar zijn afgevaardigden van het brei- en naai-atelier, ook van Werk aan de wijk. De dames hebben voor de bewoners voelkussens gemaakt. Deze kussens stimuleren dementerende ouderen of geven ze juist rust.

Het atelier in de Meidoornstraat telt zo’n twaalf naaisters, veelal allochtone vrouwen. “In het begin konden ze niet eens haken en breien. Als je dan nu ziet wat ze allemaal kunnen, ik kan ze niks meer leren”, lacht begeleidster Lesley Timmers trots. Er zijn nog nieuwe kussens in de maak. Degene die nu uitgedeeld worden, zien er alvast prachtig uit. Kleurrijk, met soms een pop erop genaaid. De naaisters nestelen zich bescheiden in een hoek en zien hoe de senioren dankbaar aan hun cadeaus friemelen.

Het is een ontroerende middag. De vrouwen van het atelier zijn door vrijwilligers van Werk aan de wijk geholpen met een cursus handvaardigheid en helpen nu met hun kunstwerken de oudere medemens. De meisjes van de zorgopleiding worden van straat gehouden en geholpen om een leven op te bouwen. Al lerende helpen ook zij de oudere medemens.

“Verbondenheid, daar gaat het ons om”, glundert Sandra Beijer. (JH)

poll

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
398 stemmen