Volledig scherm

Hartje Breda: van chique straat tot kroegsteeg

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De Visserstraat staat vooral bekend als uitgaansgebied. Het wemelt er van de kroegjes, de straat komt pas in de nachtelijke uren tot leven.
Als je op een doordeweekse dag over de kasseien loopt, de blik naar beneden gewend, tref je op de grond tegels aan waarin namen zijn gegraveerd: Den Iseren Leeu (huisnummer 12), Brandewijn Huijs (10), Achter den Gulden Bergh (4). Bij pand 31 staat de prachtige naam boven de deur: De Dry Mooren.
Je zou het heden ten dage niet zeggen, maar de Visserstraat was vroeger een bijzonder chique stukje Breda, waar net als in de Nieuwstraat en de Catharinastraat hofhuizen stonden, waar de hofhouding van de Nassaus resideerde.
Den Iseren Leeu is het oudste pand in de straat, dit is meteen na de grote brand van 1490 gebouwd. Dat zie je helaas niet meer aan de voorzijde, de gevel stamt uit de negentiende eeuw. De meeste Bredase hofhuizen zijn in die periode herbouwd, maar in sommige panden zijn nog wel relikwieën van de ‘gouden periode’ van de straat bewaard gebleven.
Over de negentiende eeuw gesproken, de ouders van Vincent van Gogh woonden ook een tijdje in de Visserstraat! Ze zouden het anno 2016 niet meer herkennen. Den Kleijene Toelast heet thans café ‘t Pumpke, iets verderop huist in Coöperatie De Volkswil tegenwoordig Discotheek Bash. En waar eens het Huis van Bergaignien Oudtijds Mechelen stond, is tegenwoordig bar Feestfabriek te vinden.
Dit wetende loop je toch anders door die tot kroegsteeg gedevalueerde Visserstraat… (JH)

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
507 stemmen