Volledig scherm
De Rijsbergse zussen Addie (links) en Willeke (rechts) zijn op dezelfde dag bevallen van een zoon. © Familie Daamen

Hartje Breda: twee neefjes met dezelfde geboortedag

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

,,Ik kom om 19.00 uur op kraamvisite,” had Addie Daamen gezegd tegen haar zus Willeke in het Bredase Amphia ziekenhuis. Een half uur voor het afgesproken tijdstip belt ze echter terug: ,,We zijn onderweg naar het ziekenhuis. Maar niet naar jullie,” zegt Addie. Ze heeft een uiterst legitieme reden om het kraambezoek aan haar zus af te zeggen. Ze is zelf onderweg naar de kraamafdeling. Nu komt een bevalling natuurlijk nooit helemáál onverwacht. Maar hier had niemand op gerekend.

Afgelopen vrijdag, de dag dat Willeke’s zoontje Mats via een keizersnee wordt geboren, was exact de dag dat Addie 40 weken zwanger was. ,,Toen ik haar om 17.00 uur belde om haar te vertellen dat Mats geboren was, klonk ze nog heel gewoon,” zegt Willeke.

"Het begon ’s middags een beetje te rommelen,” zegt Addie. Minder dan een uur na het telefoontje van haar zus is haar eigen bevalling vol op gang aan het komen. De zussen proberen Opa en Oma Daamen er nog tussen te nemen door Addie’s afwezigheid aan het kraambed van Willeke te verbloemen met een smoesje over later komen. Addie en haar man hebben er zelfs aan gedacht hun auto op de parkeerplaats uit het zicht te zetten. Oma Lian heeft, zo meent Willeke, de auto tóch zien staan en laat zich niet in de luren leggen.

"Mijn man Jelle zag ze vanuit het raam ineens heel opgewonden doen,” zegt Willeke. Om 20.52 uur ziet Thijs het levenslicht. Op de minuut af acht uur later dan zijn neefje Mats.

Tijdens het weekend komen de kraambezoekjes er alsnog van. Thijs heeft een wat hoge bilirubine- waarde in zijn bloed en ligt om die reden in een couveuse. Als Addie per rolstoel naar de couveuse afdeling gaat, komt ze daarvoor en daarna gezellig even koffie dringen bij haar zus die aan de overkant van de gang ligt.

Naar verwachting mag Thijs eind deze week mee naar huis. Willeke en Mats mochten zondagnamiddag al naar huis. Onnodig te zeggen dat de hele familie dolgelukkig is met de dubbele geboortedag. Logistieke vraagstukken rond de dubbele verjaardagen de komende jaren - Wie gaat bij wie op bezoek en waar gaan opa, oma en tante Petra (supertrots op beide neefjes) als eerste naartoe? – dat zijn futiliteiten. Nu twee keer beschuit met muisjes, straks gewoon twee keer gebak.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
124 stemmen