Volledig scherm

Hartje Breda: Tussen Kunst en Klank

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In het museum dat nog eventjes MOTI heet, klinkt 500 jaar oude muziek. Een strijkerstrio, bestaande uit leden van philharmonie zuidnederland, speelt het nummer bij een eigentijdse versie van ‘De Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch. Zes leerlingen van het Mencia (4 vwo) kijken en luisteren. Het middenpaneel vol hedendaagse zonden is op schitterende wijze tot leven gebracht door Studio Smack, bekend van de clip ‘Witch Doctor’ van De Staat.

De 16de eeuwse muziek gaat over in de late 20ste eeuw: Smashing Pumpkins. Na afloop van dit muzikale tweeluik moeten de leerlingen zeggen welk nummer het beste past bij het kunstwerk. Unaniem kiezen voor het laatste. “Op het beeldscherm beweegt voortdurend van alles, mensen vieren feest. Dat tweede nummer was ook beweeglijker, vrolijker, kleurrijker”, vullen de jongens elkaar wat schuchter aan.

De andere Mencia-groep, zeven leerlingen, zag het iets anders,vertellen de musici. Het eerste muziekstuk klinkt treurig: de figuren beseffen dat ze in zonde leven. Het tweede stuk is levendig: ze zitten nog midden in het bedrijven van die zonden.

Docent CKV Stephan Lems kijkt tevreden toe. “Normaal hebben ze les, dit vinden ze veel leuker”, zegt hij.

Het is mooi om te zien en horen hoe deze tieners ervaren wat kunst en klank met je doen. Dat is ook het doel van het inmiddels vier jaar oude project van philharmonie zuidnederland. “We doen dit drie tot vier keer per jaar met scholen uit Limburg, Brabant en Zeeland”, vertelt Wilma Hollanders, “voor volgend jaar hebben we ook alweer aanmeldingen.”

Met ‘Tussen Kunst en Klank’ laten leden van het orkest de leerlingen voelen hoe muziek en beeldende kunst elkaar versterken, beïnvloeden.

Naast de drie strijkers is er vanmiddag ook een harpiste, Marieke Schoenmakers. Zij speelt bij de foto-expositie van Michael Wolf: ‘Encyclopedie van improvisaties in steegjes’. Het zijn foto’s van Hongkong, van artefacten die hij daar op straat vond: dweilen, stoelen, afwashandschoenen. En van afzichtelijke flats.

De betoverende muziek van de harp zorgt voor sterk wisselende stemmingen. Bij het ene stuk ogen de foto’s donker, somber. Bij het andere vallen opeens de kleuren, de vrolijke details van dezelfde foto’s op.

Ze speelt nog één werk. ‘La Source’, De Bron. De titel verklapt ze pas na afloop. De leerlingen moeten eerst foto’s aanwijzen, die bij deze muziek passen. Ze kiezen stuk voor stuk foto’s (en video’s) waarin beweging zichtbaar is. De beweging van water, van La Source. Ze hebben het zelf misschien niet eens in de gaten, maar ze hebben de essentie van deze workshop prima opgepikt. (JH)

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
75 stemmen