Volledig scherm

Hartje Breda: tranen om de sloop

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Een kraanmachinist houdt reusachtige rubberen panelen in de lucht. Ze bengelen voor de overblijfselen van het pand, waar ooit meubelzaak Jan Hendrikx (géén familie!) gevestigd was.
De sloop is in volle gang en trekt veel bekijks. Zeker deze ochtend, nu een van de muren die grenst aan de appartementen aan de Kenndedylaan ‘opgegeten’ wordt door een stalen grijper.
De slopers werken zeker niet met grof geweld, maar juist uitermate behoedzaam om overlast en schade in de omgeving te voorkomen.
De straten zijn deels afgezet. Om het verkeer te regelen, heeft projectontwikkelaar Maas-Jacobs ABR Traffic Services uit Den Hoorn bij Delft ingeschakeld. Een van de medewerkers houdt in de Kennedylaan een oogje in het zeil. „Nog ongeveer een week, dan moet de sloop afgerond zijn”, verelt hij met een onmiskenbaar Zuid-Hollands accent. Zijn naam is niet belangrijk, zegt hij: „Noem me maar gewoon verkeersregelaar.”
Over het algemeen toont het publiek begrip, maar niet iedereen, zegt hij. „Agressievelingen houd je altijd. Die lopen te schelden tegen ons, terwijl wij hier juist staan voor ieders veiligheid, ook die van hun.”
Meneer de verkeersregelaar mag dan niet uit Breda komen, inmiddels weet ook hij dat hier vroeger Jan Hendrikx gevestigd was.
„Er hebben eerder deze week huilende mensen hier bij me gestaan. Echt waar! Ze vertelden dat ze vroeger in deze zaak gewerkt hebben. En nu moesten ze toezien hoe een stuk van hun leven gesloopt werd.”
Ook krijgt hij opgeluchte reacties van mensen, die blij zijn dat ‘dat lelijke gebouw eindelijk verdwijnt’. „En als ze dan vragen wat er voor in de plaats komt, zeg ik: een nog veel lelijker gebouw. Geintje, joh...” (JH)

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
855 stemmen