Volledig scherm
© Yolanda Sjoukes

Hartje Breda: Tramrails schoffelen

Met man en macht (zelfs de kinderen liepen met schoffels rond) waren de vrijwilligers van Belcrum Spoort maandagmiddag de tramrails aan het schoffelen? Wat? Een tramrails aan het schoffelen? Ja, u leest het goed. 

Komende zaterdag rijdt de BN DeStem Express, de stoomtrein tussen Breda en Roosendaal. Maar deze week arriveert op de Speelhuislaan ook een historische stoomtramlocomotief, ooit in Breda gebouwd zelfs. En die moet natuurlijk wel kunnen rijden.

Dat lukt niet als de rails vol zitten met aarde en gras. Alsof ze nog niet genoeg moesten regelen, gingen bestuursleden en kartrekkers Kees de Jonge en Martien Kuipers dus ook aan de fysieke arbeid om ruimte te maken. "Best veel werk", aldus een van de hitte puffende De Jonge, die hoopte op meer hulp.

Al het werk geschiedt om de rails vrij te maken voor de Backer & Rueb stoomtramlocomotief De Ooievaar, het zogeheten 'vierkante Backertje' dat in 1904 in Breda bij Backer en Rueb aan het einde van de Speelhuislaan is gebouwd en nu eigendom is van de Museumstroomtram Hoorn Medemblik.

Dit byzondere voertuig rijdt stapvoets over de Speelhuislaan eind deze week. Het is vanwege beperkte ruimte maar beperkt toegankelijk voor belangstellenden.

Maar niet getreurd, want er zijn voor de liefhebber nog wat laatste kaarten voor een rit in een echte stoomtrein (de BN DeStem Express), een stoomtrein die zaterdag rijdt tussen Breda en Roosendaal. Alle details zijn hier te vinden.

Meer informatie over Belcrum Spoort is te vinden op www.belcrumspoort.nl.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Vliegveld Lelystad is keihard nodig om Schiphol te ontlasten

Vliegveld Lelystad is keihard nodig om Schiphol te ontlasten

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
343 stemmen