Volledig scherm

Hartje Breda - The party is over voor de feestwinkel

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Veertien jaar lang was het feest voor Toine van der Sluiszen. Nam hij de telefoon op met: ‘Hiep Hiep Hiep!, met Toine.’ Binnenkort komt daar een einde aan. The party is over Hij stopt met zijn feestwinkel op de hoek van de Nieuwe Haagdijk. ‘Opheffingsuitverkoop’, ‘Alles moet weg’, als onheilstijdingen hangen de pamfletten aan het raam.

“Het klassieke verhaal van de kleine middenstander”, zucht hij binnen, achter de toonbank van Hiep Hiep Hiep! De loop is eruit. De koopavonden leveren al helemaal niks meer op. En dus gaat hij zijn feestwinkel sluiten. Weer een speciaalzaak weg. Slachtoffer van discountketens en internet.

Ironisch genoeg was het deze week wel druk in zijn zaak. Vanwege de ellufde van de ellufde. “Nou, en vooral omdat het uitverkoop is”, lacht hij wat bitter.

Hij had nog even hoop dat de make over van de Nieuwe Haagdijk zou helpen, maar nee, het is na de zomerse restyling van de straat niet drukker geworden. “Elf jaar heb ik hier gezeten, daarvoor drie jaar op de Haagdijk. En twee voorgangers ook nog eens tien jaar.”

Bijna een kwart eeuw bij elkaar. Van geboorteversiering tot slingers voor 100-jarigen. Voor carnaval, halloween, Kerstmis of zo maar een gek feest.

“Ik vind het echt heel erg jammer dat je weggaat”, zegt een klant nadat ze wat schmink heeft afgerekend. Voor de helft van de prijs.

Waarschijnlijk blijft Toine tot Kerstmis open. “Misschien wat langer, dat hangt ervan af hoeveel voorraad ik dan nog heb.”

Hij wil eerst alles netjes afhandelen. En dan? “Dan ga ik terug naar mijn creatieve bezigheden. Ik ben voorheen etaleur en decorateur geweest.”

Twee jonge gasten kopen een makkelijk dierenpak, een moeder wandelt binnen. Haar peuters vergapen zich aan de bijzondere waar: maskers, pruiken, jassen, huldeborden en zo veel meer. Ze wanen zich even in een sprookjeswereld.

Wat zal Toine nou het meeste missen? “De leuke klanten.” En na even nadenken: “Het samen met die klanten verzinnen van outfits en versieringen.”

poll

Onderwijsinstellingen die ontgroeningen toestaan moeten worden gekort op hun budget.

Onderwijsinstellingen die ontgroeningen toestaan moeten worden gekort op hun budget.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
117 stemmen