Volledig scherm

Hartje Breda: Succesvolle make-over ‘Kleine café aan de Haven’ (video)

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Slechts drie dagen na de release stond het nummer al op 1 in de Nederlandse i-Tunes Top 100. ‘Het kleine café aan de haven’ van de Bredase bard en componist Vader Abraham, maar dan gezongen door een van zijn vele ontdekkingen, John de Bever.

Dat het nummer een dag later tijdelijk alweer verdrongen werd van die eerste plaats is geen schande. Zeker niet omdat die nieuwe nummer 1 ‘Hallelujah was, de fabuleuze hymne van de vorige week overleden Leonard Cohen, die ook zo maar eens de nieuwe nummer 1 van de NPO 2 Top 2000 zou kunnen worden. Maar dinsdagavond waren de rollen alweer omgedraaid en stond 'Het kleine café' weer fier op 1. Stuivertje wisselen met Leonard Cohen, dat zal zelfs de grote Pierre Kartner toch goed doen!

‘Het kleine café’ anno 2016 is met veel bombarie gelanceerd. Logisch, het geldt als het meesterwerk van Pierre Kartner (uit 1976, veertig jaar geleden alweer) en is niet voor niets inmiddels zo’n 250 maal gecoverd, all over the world, door vele groten der aarde.

Vertolker John de Bever had bovendien eerder dit jaar al een mega-hit met de vrolijke meedeiner ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ en is dus hot in de nederschlagerscene. Reken maar dat zijn nieuwe single veel gedraaid zal worden in de cafés, groot en klein, aan en rond de Bredase Haven.

De ex-profvoetballer John de Bever werd in 1979 als kind ontdekt door Pierre Kartner, die voor hem toen het lied ‘Als ik later eens trouw’ schreef, dat een hit werd.

Meer dan 35 jaar later hebben de twee dus weer succes. ‘Het kleine café’ heeft wel een ingrijpende make-over ondergaan, klinkt eigentijdser. “Uptempo, maar we beginnen wel met de oude vertrouwde wals”, aldus geestelijk vader Abraham (81) vol jeugdig elan. Wie weet, kan hij straks wéér een gouden onderscheiding aan zijn al zo volle muur aan de Bredase ‘goudkust’ hangen. (JH)

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
491 stemmen