Volledig scherm

Hartje Breda: Serieuze verzoeken van het dierenasiel

Het nieuws dat naast twee dj’s ook een kat volgende maand een week lang in het Glazen Huis in hartje Breda wordt opgesloten, maakt veel emoties los bij dierenvrienden. Ook bij het Bredase dierenasiel aan de Oude Baan zijn ze niet happy met dit idee rond Serious Request.

“Maar wel zijn we blij met de aandacht die ze willen schenken aan dieren die te lang in een asiel zitten”, benadrukt teamleider Ralph Smit. “We hebben al voorgesteld om in plaats van een poes een mens in kattenpak in het Glazen Huis te laten zitten, zo wijs je op een ludieke manier op het probleem.”

Want een probleem dat is het nog steeds, de overbevolking in de dierenopvang. Momenteel wonen in Breda 21 honden en 89 katten in het asiel. “Daarnaast zijn er nog honderd kittens opgenomen in pleeggezinnen.”

Met andere woorden, nog steeds te veel beestjes moeten te lang wachten op een lief baasje. Bieden de komende feestdagen geen uitkomst, onder het motto: ‘geef een huisdier cadeau’? “Nee, we verzoeken mensen juist serieus om dat niet te doen, tenzij iemand echt gemotiveerd is en al langere tijd een dier in huis wilde hebben. In deze tijd van het jaar zijn we extra alert om dergelijke impuls-aankopen te voorkomen, omdat het risico te groot is dat we de dieren gefrustreerd weer terugkrijgen.”

Het asiel herbergt niet alleen honden en katten. Er is ook een vogelafdeling. “In principe staan we klaar voor alle hulpbehoevende dieren, maar vaak brengen we ze dan naar een gespecialiseerd adres.”

Twee bijzondere kostgangers wachten inmiddels al vier weken op een nieuw thuis. Ieder zo’n zeventig kilo zwaar, maar heel lief en charmant. Twee hangbuikzwijnen, of liever – zeugen. De dames zijn op 26 oktober gevonden in de bossen bij Gilze. “Ze hadden geen oormerk, zijn niet geregistreerd. Maar ze hebben wel duidelijk al bij iemand gewoond, want ze zijn uitermate tam.”

Ter illustratie gaat een van de dames op haar zij liggen en laat zich gewillig op haar buikje aaien.

Een naam hebben ze nog niet. “Via een ludieke actie laten we lezers van onze website die binnenkort bedenken”, aldus Ralph. Maar nog liever heeft hij natuurlijk dat de twee koket knorrende dames snel een permanent en liefdevol adres vinden. Ook dat is een serious request, een serieus verzoek. (JH)

www.dierenopvangbreda.dierenbescherming.nl

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
623 stemmen