Volledig scherm
De Galderse Meren. © Steven van Beek

Hartje Breda: Rondje Galderse Meren

BREDA - De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Is dit de laatste zonnige zondag van het jaar? Hartje Breda ging eens bij de Galderse Meren kijken. Het idee? Een rondje lopen, in de hoop een tof gezelschap te vinden waarmee ik deze dag eens kan bespreken. Op z’n Man Bijt Honds. “Hoe ervaart ú de laatste zomerse dag van 2016?” Dat kán zomaar iets briljants opleveren, nietwaar?

Maar ja. De mensen liggen te zonnen. Zijn verdiept in een boek. Houden de kinderen in de gaten. Op driekwart heb ik nog niets gezien wat me dusdanig triggert dat ik eropaf stap, maar het vertrouwen blijft groot: hier komt een goed Hartje Breda uit.

De omgeving wordt bosrijker en nog minder bevolkt. Mijn rondje is bijna afgelopen, de auto staat honderd meter verderop. Ik neem mezelf voor om dan door te lopen naar strand B, daar was het nog vrij druk.

Ik betreed een vrij druk veldje en schrik me een hoedje. Werkelijk geen seconde gerealiseerd dat hier ook een naaktstrand is. Voelt dan toch vreemd, maar ik prefereer een ongemakkelijke shortcut boven een dikke kilometer omlopen. Een zestal nakende mensen staat in de rij voor een ijsje bij De IJsbeer, in het gras liggen tientallen mensen languit te zonnen. Wat opvalt is dat sommigen er ongegeneerd, met de benen wijd, hun hebben en houwen etaleren.

Argh, mijn netvlies. Ik versnel mijn pas, het parkeerterrein is echt nog maar dertig á veertig meter. De strook gras wordt smaller, de mensen liggen dichter bij het pad. Het voelt alsof ik in een gek soort trechter loop en verbeeld ik het me nou, of word ik hier echt heel nadrukkelijk nagekeken?

En dan: een hek. “Natuurgebied, verboden toegang.” Mijn keuze om het naaktstrand over te steken als shortcut wordt keihard gelogenstraft!

Ik heb geen keuze, ik moet terug. Hoppa, ferme stappen en ja: in een mum van tijd verlaat ik het naaktstrand en ontspan ik me weer. In het midden van het paadje in de bossen dat weer naar de stranden leidt staat een volledig blote, gebruinde man. Hij wacht me op en kijkt me met een dubieuze glimlach aan. “Hay. Raar weer, maar toch best lekker. Soms is het bloedjeheet, maar als de wolken voor de zon gaan koelt het af. Lekkâh. Wat jij?” Dat lijkt me een prima antwoord op mijn vraag.

  1. Flink pakket met maatregelen na derde schietpartij in drie jaar in Roosendaal: ‘Het zijn heftige jaren geweest hier’
    PREMIUM

    Flink pakket met maatrege­len na derde schietpar­tij in drie jaar in Roosendaal: ‘Het zijn heftige jaren geweest hier’

    ROOSENDAAL - Ze weet het nog goed: de tranen stonden in haar ogen toen burgemeester Han van Midden haar vertelde dat de maat vol was. Ze wil uit vrees voor reacties niet met haar naam in de krant, maar ze wil wél dolgraag vertellen hoe blij zij en haar buren zijn met het flinke pakket veiligheidsmaatregelen dat er voor de omgeving van de Desmijndijk en de Diamantdijk is genomen. ,,Eindelijk. Het zijn heftige jaren geweest voor onze wijk.’’

Poll

Boeren moeten doorgaan met demonstreren totdat ze gelijk krijgen.

Boeren moeten doorgaan met demonstreren totdat ze gelijk krijgen.

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
480 stemmen