Volledig scherm
© René Kloeg

Hartje Breda: Roemeense straatmuzikanten

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

We kennen ze wel de straatmuzikanten. Echte Bredanaars maar vaak ook de Oost-Europese accordenist en de al even Oost-Europese violist beiden met een erg eenzijdig repertoire. Sinds een tijdje is er weer iets nieuws. Een Roemeens muziekgezelschap doet op marktdagen dinsdag en vrijdag de binnenstad aan.

Het kwartet verplaatst zich, maar is regelmatig te vinden op de kruising van de Karrestraat/Eindstraat, de Ridderstraat en de Nieuwstraat. Net nog in de Ridderstraat speelt het viertal een aardig deuntje weg. Gezellige wat oudere mannen vermaken het winkelend publiek al op de vroege morgen. Of dit mag om niet als straatmuzikant maar als straatmuziekgroep op treden? Wij weten het niet. Het winkelend publiek deert het niet en vindt het overduidelijk vermakelijk gezien de gulle giften in de schoenendoos waar zelfs bankbiljetten tussen de munten te bespeuren zijn.

Maar, dat kan natuurlijk ook een marketing truc zijn van de straatmuzikant anno 2016. Want tijdens het optreden gaat de gsm en haakt de violist even af. "Wij komen uit Roemenië meneer. Wij toeren door Nederland en twee dagen per week in Breda. Komt u volgende week vrijdag maar terug en dan geen twee maar vijftig euro", en weg is hij met een dikke vette glimlach.

Volledig scherm
© René Kloeg

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
563 stemmen