Volledig scherm

Hartje Breda: Rode lopers en knallende ballonnen

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Soms lijkt het wel of het elke dag feest is in hartje Breda. In de Willemstraat is al vroeg de rode loper uitgelegd omdat de Spar terug is met een ‘City Store’, waar je ook een bakje koffie, een vers sapje of een belegd broodje kunt kopen voor onderweg.

Op de openingsdag krijgen alle klanten een gratis kopje koffie of thee en er zijn allerlei aanbiedingen, die de slogan van vroegere tijden alle eer aandoen: 'Kopen bij de Spar is sparen bij de koop'. 

Het oogt kraakhelder in de zaak, de schappen staan tjokvol met perfect gespiegelde levensmiddelen.

Bedrijfsleider Jordy de Nooijer, 23 jaar pas, loopt zo trots als een pauw rond. “Ik ben erg blij met het resultaat.” Ondernemen is vooruitzien, dus heeft hij nu al nieuwe plannen. Er staat nu slechts één tafel binnen, waar je aan kunt schuiven met je hapje of drankje. Dat worden er mogelijk meer. “En ik wil met de gemeente gaan praten om te kijken of ik wellicht buiten terrasruimte kan huren.”

Al vroeg op de ochtend treffen twee bekenden elkaar bij de koffie-automaat en praten vol lof over deze nieuwe zaak. Jordy de Nooijer en zijn personeel glunderen. “Voor veel mensen heeft de naam Spar een nostalgische klank, maar wij willen een moderne, eigentijdse winkel zijn.”

Aan het Van Coothplein is het eveneens feest. Rode en witte ballonnen omlijsten de entree van een gloednieuw restaurant: Red Apple. Ook hier een rode loper. De ballonnen zijn al ’s ochtends vroeg opgehangen. Het is inmiddels 12.00 uur, de keuken gaat open en dus nuttigen we meteen maar een lichte lunch, voorafgegaan door een prosecco van het huis om de opening te vieren.

Eigenaresse Puhui Jin woont al jaren in Breda. Ze mag Chinese van origine zijn, haar restaurant heeft een zeer gevarieerde, internationale keuken. Aziatische gerechten, maar ook Bretonse mosselen en Belgisch stoofvlees.

Waaarom die naam: Red Apple? “We hebben heel lang zitten broeden op een goede naam. Het moest niet te Nederlands, maar ook niet te Chinees zijn. Appels worden wereldwijd gegeten, dat slaat op het internationale karakter van onze keuken. Rood symboliseert in de Chinese cultuur geluk. En in het Engels begrijpen ook buitenlandse toeristen wat het betekent.”

Familie en vrienden druppelen binnen met bloemen en cadeaus, terwijl de eerste gasten op het terrasje plaatsnemen. De zon is nu op zijn felst, zo krachtig dat de ene na de andere ballon met een knal de geest geeft. “Ik schrik me steeds een hoedje”, lacht een klant en smult verder. Toch een beetje Chinees vuurwerk, het is tenslotte feest. (JH)

Volledig scherm
Volledig scherm

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
1205 stemmen