Volledig scherm
Wethouder Miriam Haagh geeft startschot van project met 4 riksja's die mensen uit verschillende geledingen van de samenleving nader tot elkaar moet brengen. © Ron Magielse / pix4profs

Hartje Breda: Riksja bindt jong met oud

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.  

Als een vorstin zit mevrouw Van der Valk-Faes in de door haar zoon bestuurde, luxe riksja.

Zonnebril op, dekentje over haar benen, brede glimlach. Ze hebben een rondje Breda achter de rug. "Mijn hart gaat gloeien als ik onze toren weer zie", zegt ze tegen wethouder Miriam Haagh, die op maandagmiddag bij het Chassépark vier fietsrijtuigen officieel in gebruik neemt.

Op bezoek in Denemarken maakte Haagh kennis met het fenomeen Cycling Without Age. Fietsen met ouderen of andere kwetsbare mensen aan boord, die zelf niet (meer) zo mobiel zijn. En zo bijzondere ontmoetingen crëeren tussen jong en oud maar ook tussen nieuwkomers en oudgedienden in een stad. Afspraken waarbij als vanzelf verhalen loskomen. "Ik werd er door gegrepen, soms zit innovatie in kleine dingen."

De gemeente Breda pikte het idee op. Samen met onder meer de stichtingen Zorg Voor Elkaar, Betrokken Ondernemers en Elisabeth plus de Avans Hogeschool. Drie Bredase studenten kregen de opdracht ermee aan de slag te gaan. "Niet eerst onderzoeken, nee, gewoon doen", aldus begeleider en Avans-docent Niels de Beer. Vier riksja's zijn gehuurd, vertelt Esther van Maanen van Zorg Voor Elkaar. "Twee old fashioned riksja's en twee met elektrische fietsen. Als het project aanslaat, kunnen we altijd nog overgaan tot de aanschaf."

Vrijwilligers en 'passagiers', mensen die er behoefte aan hebben om weer eens lekker de wind door hun haren te voelen, kunnen zich melden bij Zorg Voor Elkaar (076-5251515 of via Facebook).

Het enthousiasme is groot. Esther van Maanen: "In Kopenhagen is het een succes, net als in andere plaatsen in ons land, zoals Groningen, Nijmegen en Leusden. We geloven er ook in Breda in."

De riksja-pilot, opgestart in september, duurt twaalf weken. Vervolgens wordt besloten of het na de winter doorgezet wordt. (JH)

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
499 stemmen