Volledig scherm
© Martijn Schraven

Hartje Breda: Richard wie?

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Richard Krajicek. "Ik denk dat het een voetballer is”, meent Giovano (11). "Want anders is er toch geen voetbalveld naar vernoemd.”

"Ja maar je kunt er ook basketballen”, merkt Olivia (9) op. "Misschien vond hij allebei leuk”, mengt Ariesha (12) zich ertussen. We hebben de vraag opgeworpen wie de naamgever is van het speelveldje waar een groepje jongeren uit de wijk Heuvel regelmatig komt spelen.

Er lag al jaren een trapveldje aan de Oranjeboomstraat. Met daarnaast een aantal speeltoestellen. Na jaren van verval kwam er afgelopen jaar een volledig make-over.

Met nieuw kunstgras en pannagoals met basketringen. Afbladderend wit met vegen graffiti vervangen door strak geel en helder groen. Allemaal dankzij de financiële steun van de stichting die werkt onder de naam van de laatste Nederlandse Wimbledon-winnaar.

"Tennis?” Toontje (11) laat met zijn vraag duidelijk merken dat hij niet verwacht had dat de naamgever van hun playground excelleerde in een sport die niet eens op het veldje beoefent kan worden. Hoewel bij menigeen de Johan Cruyff wellicht bekender zijn (Breda telt er twee), was de eerste Krajicek-playground er in 2001 er eerder dan het eerste Cruyffcourt dat in 2003 is onthuld.

Vandaag de dag zijn er in Nederland Krajicek Playgrounds. Elf daarvan liggen in Noord-Brabant. Op vrijdag 13 mei, eerder dit jaar, opende oud-NAC voetballer Matthew Amoah het veldje aan de Oranjeboomstraat. Het is dus niet helemaal vreemd dat de Heuveljongeren uitgaan van een voetballer als patroon van hun speelveld. En, toegegeven, de overwinning van Krajicek in de finale van Wimbledon is alweer 20 jaar geleden. (kwis: van wie won Krajicek met 6-3, 6-4, en 6-3 in de finale?)

De kids malen er verder niet te veel om. "Kom we gaan tienen.”

En weg zijn ze.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
280 stemmen