Volledig scherm
© Steven van Beek

Hartje Breda: Raar bord aan begin van de Boschstraat

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Sinds een kleine week is de Boschstraat een zogenoemde fietsstraat. De eerste in Breda. Het idee: fietsers hebben voorrang, van auto’s wordt verwacht dat ze zich aan hen aanpassen. Is er iets veranderd? Of is het juist extra verwarrend?

"In ieder geval fijn dat de klus zo snel geklaard was”, geeft Miranda Kools van bloemenzaak 2Bloom aan. "De keerzijde is dat het wat slordig gelegd is, er liggen veel stenen los. Met dit regenachtige weer zie je ook meer plassen, dus er zullen vast weer herstelwerkzaamheden volgen.”

De middenstreep is nu van rode, nieuwe stenen die later van een fellere kleur zal worden voorzien. De grote fietssymbolen lijken er inderdaad met weinig beleid ingelegd.

"Asfalteren lijkt mij beter en ja, dat kan erg mooi”, verwijst Emiel de Werd van lunchcafé Bij Kaatje naar fietsstraten in Den Bosch. “Maar dit is een historische straat, dus prefereert de gemeente deze stenen. Ik denk dat er veel meer van die 076-Fietstsymbolen moeten liggen, je merkt aan alles dat mensen dit raar vinden. Het is nu gewoon erg onduidelijk, vooral voor mensen van buiten de stad.”

Joep Adank van drogisterij De Blauwe Winkel vreest dat de Boschstraat er qua verkeersveiligheid niet op vooruit gaat. "Om onverklaarbare reden rijden nu veel meer scooters over de stoep in plaats van op straat. En die rijden daar dan dik over de 30. Ik zou zelf pleiten de straat te verbreden, zodat auto’s en fietsers de ruimte hebben. De trottoirs moeten dan voorzien worden van hindernissen, zoals bloempotten of terrassen.”

Maar ja, wellicht stimuleert zo’n verbreding de snelheidsduivels wel om nog eens dieper in het gaspedaal te trappen. Een voorbijganger opteert zelfs voor ook eenrichtingsverkeer voor fietsers, maar realiseert zich dat dat in de praktijk wellicht een wat onhaalbare optie is. De Werd schiet erbij in de lach. Hij wijst op het bord op de hoek met de Pasbaan, die de fietsers van de andere kant juist verwelkomt.

"Dit vind ik dus een raar bord. Hartstikke onduidelijk? Kijk nou es: als automobilist lijk je hier ook in te mogen, toch? Er staat een autootje bij, dus dan mag het. Maar je mag hier dus niet in. Bovendien staat dit bord hier heel suf. Hier draaien vrachtwagens de hoek om. Staat er nu nog geen week en is al eens platgereden door een leverancier die de Pasbaan in moest. Ha, nee, leuk idee die fietsstraat, maar je wordt er ook wel een beetje cynisch van.”

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
2-3
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
2-0
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
EINDE
1-1
FC GroningenGRO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
1-2
PSVPSV
away logo

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1118 stemmen