Volledig scherm

Hartje Breda: puzzeltocht naar frambozen

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Aan de Princenhagelaan staat een tractor langs de weg, aangekleed met een vlag vol aardbeien, een reusachtig zomerkoninkje van kunststof en twee bordjes: ‘frambozen’ staat op het ene, ‘winkel - 500 m’op het andere…

Iets verderop staat een verwijzing voor automobilisten: ‘Van Haperen: volg A’. En weer zo’n uitdagende aardbei. We volgen A en worden omgeleid vanwege het feit dat de Rithsestraat aan de overkant van de Princenhagelaan is afgesloten. Na enig speurwerk belanden we bij de boerderij van René van Haperen en zijn winkel met ‘aardbeien & zomerfruit’, maar eigenlijk nog véél meer gezonde dingen, waaronder limonade in beugelflessen met de heerlijk nostalgische naam Exota!

Net als ondernemers op andere plekken in Breda waar deze zomer aan de weg gewerkt wordt, heeft ook René er last van. Minder klanten, minder dagjesmensen vooral, die normaliter na de Woonboulevard ook nog even aan de vitamientjes denken. “Maar klagen ga ik niet doen, dat heeft geen zin. Het is zo makkelijk om te zeggen dat de gemeente niks doet. Dat is niet waar. Ons contactpersoon doet juist haar uiterste best voor ons. Ach, en straks zal het er wel mooi uit gaan zien.”

Bij de moestuintjes, aan de ‘stadse’ kant van de Rithsestraat heeft hij deze zomer een groente- en fruitkraam staan. Daar kunnen mensen ook terecht. “Zo heb ik er nieuwe klanten uit Princenhage bijgekregen.”

Mensen denken misschien dat de hele Rithsestraat overhoop ligt, maar dat is helemaal niet zo. Als je eenmaal de omleiding gevolgd hebt, is er niets aan de hand. Dat ligt misschien toch wel een beetje aan de gemeentelijke communicatie, maar dat hoor je Van Haperen niet zeggen. Bovendien, wellicht nog deze week, of anders de volgende is de kortste weg weer te gebruiken en het ergste leed geleden.

Ach, eigenlijk kan René van Haperen er zelfs wel om lachen. “Er zijn mensen die uit nieuwsgierigheid vanwege al die borden juist komen kijken. Laatst was er iemand, die kwam iets over zessen bij ons aan. ‘Je gaat me toch niet vertellen dat je al gesloten bent en dat ik die hele puzzeltocht voor niks heb gereden?’, vroeg hij. Heb ik de winkel natuurlijk nog even opengelaten.” (JH)

poll

Op Black Friday zijn veel producten goedkoper, daar ga ik zeker van profiteren.

Op Black Friday zijn veel producten goedkoper, daar ga ik zeker van profiteren.

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
125 stemmen