Volledig scherm

Hartje Breda - Psychedelische ervaring bij Electron

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Electron, Belcrumweg. Een drieluik in een donkere loods.
Twee vrouwen zitten op een ongemakkelijke bank en kijken naar de schermen. De beelden veranderen, de melodie blijft zich herhalen. Keer op keer.

Een recensent vergelijkt dit kunstwerk van de Belg Koen Theys met Het Laatste Oordeel, op doek onder meer vereeuwigd door Michelangelo, Jeroen Bosch en Lucas van Leyden.
Maar dit is The Final Countdown, een in 2010 vervaardigde compilatie van ruim 2000 YouTubefilmpjes met uitvoeringen van de gelijknamige hit van de Zweedse band Europe (1986). The Final Countdown, dieptepunt in de historie van de symfonische rock. Maar, met twintig bier achter je kiezen, ook een dijk van een carnavalshit.

We zien wereldwijd amateurs, profs, solisten, kerkkoren, legerkapellen, oude rockers en EO-jongeren een poging wagen. Op piano, blokfluit, hoorn, zingend, op draaiorgel, kerkorgel, viool, gitaar. Zuiver of vals, steeds die intro: ta-da-dá-da...

De twee dames geven het op. In de daaropvolgende minuten van eenzaamheid betrap ik mezelf er plots op dat ik meefluit. Het voelt alsof ik midden in een trip zit. Die psychedelische beelden, die kakafonie, het is één grote hersenspoeling.

Na nog eens 697 muzikanten en 293 identieke intro’s schuiven een man en vrouw aan. Hij geniet, lijkt zelfs even licht te headbangen.
Bij vertrek lacht de suppoost me bemoedigend toe. „Sommigen vinden het geweldig, anderen lopen na vijf minuten weg.”
Ik ben een volhouder, maar heb de rest van de week een oorwurm van jewelste in mijn hoofd: ta-da-dá-da....

The Final Countdown (Koen Theys) iste zien bij Electron (Breda Photo) tot 30 oktober.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
757 stemmen