Volledig scherm
© Ramon Mangold/Pix4Profs

Hartje Breda: PSV’ers en Bredase nasiballen

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.  

Het is woensdagavond, café De Bommel puilt weer uit. Voor de achtste maal, bij het voetbalpraatprogramma Bier & Ballen van de Bredase voetbalkenners Chris van Nijnatten (KNVB) en Sjoerd Mossou (AD). Een hengstenbal is het. Ook deze keer. Misschien tien vrouwen in de zaal plus af en toe een zangeres op het podium. Verder alleen bier drinkende kerels tussen de pakweg 20 en 70, allemaal gek van het populairste spelletje ter wereld.

Deze aflevering staat in het teken van PSV. Acteur en PSV-supporter Frank Lammers uit Mierlo is te gast, net als oud-speler en tegenwoordig singer-songwriter Björn van der Doelen. De Mystery Guest is niemand minder dan Aad de Mos, oud-trainer van onder andere Ajax én PSV, maar bovenal Hagenees. De twee gastheren uiten tussendoor met regelmaat hun liefde voor NAC en Breda, vaste sidekick en Oosterhouter Eus Roovers is uitgegroeid tot dé knuffelfeyenoorder van de regio. Fernando Lewis zorgt samen met zijn vrouw Susanne voor muzikale intermezzo’s en ondersteuning bij filmpjes. You really got a hold on me bij beelden van de vijfde Beatle George Best. Fantastisch…

Een avond als deze is ook leerzaam. We beseffen weer eens – dankzij docent Van Nijnatten – dat ‘wij’ in Breda eigenlijk niets met Brabant en zeker niet met Eindhoven hebben. Een Bredanaar is niet automatisch een PSV-supporter, verre van dat.

Dat irriteert blijkbaar Frank Lammers, die in zijn ontembare drang om de leukste van de avond te zijn tot vervelens toe Aad de Mos probeert af te zeiken. Nee, dan Björn van der Doelen. Stopte met voetballen omdat hij rock-‘n-roll toffer vond. Honderd procent Eindhovenaar, maar op een manier die wél past bij Breda, Bier & Ballen. “Hem hadden we er destijds bij NAC graag bij willen hebben”, erkent Van Nijnatten.

De avond loopt behoorlijk uit, het publiek maalt daar niet om. Er is volop bier en de gratis geserveerde ballen zijn Bredaser dan Bredaas: nasiballekes van Schraven. Daar kan zelfs 'Jumbo-man' Lammers niet tegenop… (JH)

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
687 stemmen