Volledig scherm

Hartje Breda: Nieuwe naam voor de Nachtwacht

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Nog ruim een week, dan heeft Breda niet langer zijn eigen Nachtwacht. Het café met die zo historisch verantwoorde naam gaat vanaf zaterdag 20 augustus anders heten. Eigentijdser en met minder nadruk op ‘nacht’.

Het café is tot de dag van de nieuwe levensstap ’s avonds gewoon open, maar overdag en tussen de bedrijven door werken Sylvia en Peter Rietveld hard aan de metamorfose van hun kroeg. Op donderdagmiddag treffen we Sylvia dan ook op de bar met een schuurmachine in de hand, Peter met een schroevendraaier.

Toen ze lang geleden in de Vismarktstraat begonnen, noemden ze hun zaak De Lendte, pas jaren later werd het Nachtwacht. Daarvoor was Peter al de eigenaar van cultcafé Tjadat in de Schoolstraat. Het was een tijd, waarin ‘gewone’ cafés maar tot 02.00 uur open waren. Slechts een paar dancings mochten tot 04.00 uur open blijven, De Lendte was er een van. “Zulke nachttenten zijn door de verruimde sluitingstijden een uitstervend ras geworden”, zegt Sylvia. Daarom willen ze van het imago nachtcafé af. En dus past de naam ‘Nacht–wacht’ niet meer. Wat die nieuwe naam wordt, blijft nog even een verrassing. De zaak gaat in ieder geval moderner ogen, frisser. “We kiezen voor meer openheid, letterlijk. Het moet allemaal wat lichter worden”, aldus Peter. Daarom gaat er nog een muur uit en zijn alle ‘Nachtwacht-elementen’ aan de muren inmiddels verwijderd.

Met het nieuwe concept hopen ze naast de bestaande klantenkring ook nieuwe bezoekers te trekken. Vroege bezoekers, met name. “We gaan voortaan al om een uur of acht ’s avonds open. Dan staat de muziek nog zachtjes, kunnen mensen ook hapjes bestellen en zo rustig de avond inluiden”, leggen ze uit.

Waarschijnlijk komt niemand minder dan Ralph Behouden zaterdag 20 augustus rond 22.10 uur officieel de nieuwe naam van het café inluiden. De Nachtburgemeester van Breda, dat is wel weer een verwijzing naar de nacht… Toch is het wel degelijk een logische en goede keuze, hij begon zijn carrière in het uitgaansleven immers ooit als glazenophaler. In De Lendte… (JH)

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
96 stemmen