Volledig scherm
© Steven van Beek

Hartje Breda: nieuw ministaatje in Chassépark

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

The Occasional Kingdom of Caravan is een ministaatje in Hartje Breda. Inwoneraantal: twee. Maak kennis met Jesse Cremers (31) en Pauline Niks (34), normaliter residerend in Antwerpen.

Als Jesse en Pauline met de caravan naar Zweden gaan voor studie, komen ze in aanraking met regels. Met bureaucratie. Ze mogen niet overnachten in de caravan in de openbaarheid, maar dit doen ze wel. Ze maken er kennis met de buurt, helpen deze ook schoon te houden en doen er alles aan om hun verblijf in de caravan voor iedereen zo aangenaam mogelijk te houden. Bovendien zoeken ze veelvuldig contact met het bedrijf Vasakronan, dat het vastgoed en de buurt beheert.

"Maar dat lukte niet. Ze maanden ons schriftelijk weg te gaan, maar praten met een levend wezen leek wel onmogelijk. We wilden eigenlijk gewoon een kleine ruimte van ze huren."Jesse en Pauline besluiten een bedrijf te starten, als tegenreactie op zoveel ‘dictatuur’. Ze lenen het logo van Vasakronan en hoeven slechts een C toe te voegen om hier het woordje Caravan van te kunnen maken. Ze hijsen de vlag, het bedrijf Caravan is geboren. "

"We hebben zelfs een officieel ontruimingsplan, we spelen eigenlijk gewoon bedrijfje om hen zo te laten zien hoe zijzelf zijn.” Al snel wordt de slogan van Caravan eraan toegevoegd: Bending en stretching the rules.

Ietwat schuren tegen de overheid en bedrijven: ze krijgen er plezier in en blijven het op een positieve wijze doen. De caravan staat nu op het Chassépark, tegenover het Breda’s Museum. De Gemeente Breda gedoogt ze, tot nu kregen ze eenmaal een allervriendelijkste politieagent op visite. Ze kopieerden de omgeving in hun kleine vak: van hout werden lantaarnpalen gemaakt en ook de bankjes in de omgeving kregen een replica.

"En de organisatie van BredaPhoto vindt het leuk. Léo Delafontaine heeft hier de expositie Micronations lopen. Daar werden we op gewezen, dus toen hebben ze ook een bord van hem gekopieerd en zo is onze staat gesticht. Daar gaan we Léo zeker nog eens over inlichten…"

En dus wappert de ‘officiële’ vlag van Caravan samen met een Bredase vlag, waar de drie kruizen vervangen zijn door drie, nou ja, caravans. Het duo krijgt veel bezoek, ook in de latere uren. "De hangjeugd hier in Breda is superbeleefd en vriendelijk. En de buurt lijkt er toch ook gelukkig mee te zijn, het schijnt hier juist voor wat rust te zorgen."

Het ministaatje The Occasional Kingdom of Caravan huist nog tot het einde van BredaPhoto op deze plek, dan wordt er weer koers gezet naar Antwerpen. "We zijn inmiddels bezig met onze eigen munteenheid, de Kronan. De waarde ervan moet nog bepaald worden, dat staat echt in de kinderschoenen. Of wij nu eigenlijk de Koning en de Koningin van Caravan zijn? Ehm, dát voelt nog wat ongemakkelijk…"

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
3'
0-0
Shakhtar DonetskSHA
away logo
home logo Manchester CityMCI
1'
0-0
NapoliNAP
away logo

poll

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
723 stemmen