Volledig scherm

Hartje Breda: Met de muziek mee in het Mastbos

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Terwijl zonnestralen ondeugend spelen met het gebladerte, klinkt diep in het Mastbos accordeonmuziek. We gaan op het geluid af en zien tussen de bomen entertainer Martien Stoop parmantig een bonte stoet van wel vijftig tinten grijs leiden en muzikaal begeleiden: de paden op, de lanen in. ‘Daar bij die molen’, ‘Als de klok van Arnemuiden’ en andere hits uit het Nederlandsch liedboek komen voorbij, de meeste volgelingen zingen mee. “Maar ge mag ook playbacken, hoor”, lacht Stoop, die net zo veel malle hoedjes als grapjes heeft.

De Rollator 2-daagse Paden op! is toe aan zijn eerste lustrum en dat moet gevierd worden! Organisatoren Carrie Havermans en Jan ten Bosch zijn apetrots: de groep bestaat dit jaar uit zeker 120 man. Senioren met rollator of in een rolstoel, plus een grote groep vrijwillige begeleiders zijn vertrokken vanaf De Breedonk aan de Willem van Oranjelaan. Ze lopen naar een speciale plek. “Vorig jaar bestond het Mastbos 500 jaar. We wilden toen tijdens de 2-daagse 500 mastappels rapen. Dat zijn er veel meer geworden”, vertelt Carrie Havermans. Met deze ‘buit’ gingen ze naar de Galderse kunstenares Jacolien Schellekens, kind van het platteland en gespecialiseerd in ‘plantaardige’ kunstobjecten. Aan haar vroegen ze om voor deze editie iets met de mastappelen te doen. “Dat viel nog niet mee”, geeft ze toe, “een mastappel is beweeglijk, zet uit en krimpt ineen. Mede dankzij het laswerk van mijn man heb ik toch kunnen uitvoeren wat ik in mijn hoofd had.”

Aan boswachter Anneke Oomes de eer om het kunstwerk - één reusachtige mastappel van mastappels - te onthullen. Ze is blij met nog een blijvende herinnering aan het 500-jarig jubileum van ‘haar’ bos. Onder de deelnemers van de 2-daagse zien we ook alleen maar stralende gezichten. Zeker als Martien Stoop weer zijn trekorgel pakt en de onthulling een officieel tintje krijgt met het Bredase volkslied uit 120 kelen.

Een deel van het gezelschap loopt nog een rondje met de muziek mee langs de speciaal voor hen opgehoogde paden, de rest schrijdt alvast weer richting de tuin van Breedonk waar een Italiaans ijsje en het Senioren Orkest Nieuw-Ginneken wachten. Voor Carrie Akkermans en Jan ten Bosch lijkt de 2-daagse nu al meer dan geslaagd. En ze zijn nog niet eens halverwege. (JH)

Volledig scherm
Volledig scherm

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
544 stemmen