Volledig scherm
Belcrummers kwamen vrijdagavond bij elkaar om de spoorlijn weer dicht te maken met touw en cement. © Freek de Swart

Hartje Breda: 'Mensen in de buurt zijn trots op hun spoor'

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Wat hebben de opnieuw opengegooide singel van Breda en de spoorlijn in Belcrum met elkaar gemeen? Natuurlijk, beiden zijn een eerherstel aan het verleden, maar veel belangrijker: ze brengen de mensen van nu bijeen. Dit bleek ook vrijdagavond weer. Een dozijn Belcrummers kwam bij elkaar om de spoorlijn weer dicht te maken met touw en cement.

2,5 week geleden waren er ook al gezamenlijke werkzaamheden aan dit spoor. Toen werd de rails juist opengebroken om het stoomtreintje De Ooievaar over de rails te laten boemelen. Dit ter gelegenheid van de opening van Breda Centraal. Martien Kuijpers van Belcrum Spoort legt uit dat dankzij het touw, een donatie van Van Puijfelik Recycling , het openbreken van het spoor de volgende keer hopelijk makkelijker zal gaan.

Martien merkt dat de spoorlijn de wijk Belcrum goed heeft gedaan. "De mensen in de buurt zijn echt trots op hun spoor, dus er is absoluut sprake van verbinding." Hoewel de opkomst van vrijwilligers vanwege een avondje NAC ietwat tegenvalt denken de Belcrumse spoorwerkers de klus, mede dankzij een gedoneerde tulbandcake, binnen twee werkdagen te kunnen klaren.

Wanneer de dienstregeling op het spoor weer van start gaat is nog niet bekend. Er zijn plannen om er een soort van fietstrein over te laten rijden. Kuipers verwacht sowieso dat de Ooievaar nog wel een keer haar rentree zal maken in Belcrum. "Als het aan mij ligt hebben we straks 3 keer per jaar een trein over het spoor." Gezien het enthousiasme van de vrijwilligers komt dat wel goed.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
537 stemmen