Volledig scherm
Bewoners van Ruiterbos met elkaar in overleg. © Edwin Wiekens

Hartje Breda: Meer groen maakt ouderen blij

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Een groene evolutie bij zorginstellingen, dat is het doel van het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Met het nieuwe project genaamd Grijs, Groen & Gelukkig wil IVN het welzijn van ouderen vergroten door in en rondom zorgcentra te zorgen voor meer natuur.

Bij zorgorganisatie Ruitersbos in Breda mogen ze als een van de eersten starten met het project. Daar zijn ze volgens Rita van Odenhoven, bestuurster van Ruitersbos, heel erg blij mee. “In het voorjaar zagen we dat we ons konden opgeven om als koploper te starten met Grijs, Groen & Gelukkig.

We waren gelijk enthousiast en hebben erg ons best gedaan om gekozen te worden. We zijn ontzettend trots dat het ons is gelukt.” Aan groen geen gebrek bij het Ruitersbos. Ze hebben al twee grote tuinen: “Groen en ruimte is er genoeg, maar het is vooral groen om naar te kijken, er gebeurt verder nog niet zoveel mee”, zegt Odenhoven.

“Daar willen we verandering in brengen.” Het IVN gaat samen met Ruitersbos en haar bewoners kijken waar behoefte aan is en hoe ze tuinen het beste kunnen inrichten. Odenhoven: “We hebben een bak met krijtbordjes waar de bewoners al hun ideeën op kunnen schrijven.” En ideeën, die zijn er genoeg. Zo ook bij Puck Coenen (89), ze weet heel goed wat ze graag zou willen: “Een kruidentuin. Dan kan ik mijn eigen kruiden gebruiken tijdens het koken.”

Ze is net als andere bewoners blij dat ze straks meer dingen buiten kan gaan ondernemen. “Ik vind het een mooi project, het maakt ons hier allemaal heel blij.” Alle bewoners moeten straks van de tuinen kunnen genieten. “Een daarvan willen we op een speciale manier inrichten zodat het ook geschikt wordt voor mensen met dementie”, zegt Odenhoven, “Zo kunnen ook zij lekker naar buiten, op een veilige manier.”

Ook mensen van buitenaf mogen de tuinen bezoeken . “Iedereen is welkom.” 

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
369 stemmen