Volledig scherm
'Connect hearts, make a start', het vrolijke 'Love Now!' doek, dat de Bredase kunstenaar Toshy (Maarten Walraven) dinsdag in het Valkenberg hing. foto's Toshy

Hartje Breda: Liefde en vandalen motiveren Toshy

BREDA - In Londen hing in juni het folie kunstwerk met de Love Now! boodschap van Toshy (Maarten Walraven) zeker een week. Iedereen bleef er keurig met zijn vingers vandaan. "En dat in een park vol zwervers. Iedereen was positief, zelfs de politie, die in Engeland over het algemeen toch niet echt tolerant is", vertelt de Bredase kunstenaar over zijn barmhartige project.

Dinsdagmiddag creëerde hij samen met bevriend kunstenaar NOL een nieuw doek midden in het stadspark van zijn eigen woonplaats Breda. NOL schilderde zijn character, Toshy omringde het met hartjes en zijn boodschap Connect hearts, Love Now, make a start!". Nog geen vier uur later was het vernield... Waarom nou?

Op Facebook reageerde hij uiterst cynisch: 'Dat is nou het land van kunst. Van tolerantie. Van respect en geloof.'

Een dag later kan hij het vandalisme relativeren, al is het nog altijd met een licht bittere nasmaak. "Je kunt het drieledig bekijken.

Ten eerste: blijf af van de spullen van iemand anders.

Ten tweede: je vernielt geen kunst in het openbaar.

Ten derde: de boodschap van dit doek is juist het tegenovergestelde.

Toch ben ik niet teleurgesteld, ik zie het juist als een motivatie om door te gaan met dit project. Met Love Now wil ik wereldwijd bewerkstelligen dat we weer meer met elkaar gaan communiceren, open staan voor een ander, lachen naar elkaar, praten met elkaar, ook met een vreemde. Zelfs als je tegenwoordig tegen een senior vriendelijk 'goedemorgen' zegt, kijkt hij je raar aan."

Lees donderdag meer in BN DeStem

Volledig scherm
Amper vier uur hing het doek in het Bredase stadspark. Toen al was het vernield.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
544 stemmen