Volledig scherm
Anne Sophie Ramsteijn en Juriaan Hogenboom. © Anne Sophie Ramsteijn en Juriaan Hogenboom

Hartje Breda: kunstworkshop in asielzoekerscentrum

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In een zonovergoten Valkenberg houden Anne Sophie Ramsteijn en Juriaan Hogenboom, eerstejaars studenten van het AKV St. Joost, de laatste stop van hun zwervende expositie. Met een winkelwagentje vol kunstwerken en een stapel flyers begonnen de studenten zondagmiddag hun route. Van het Valkenberg, naar Chassé, via de Grote Markt en terug.

Ramsteijn en Hogenboom gaven onlangs een kunstworkshop in het asielzoekerscentrum. “We wilden de mensen daar vooral uitdagen, zonder regels op te stellen. We vroegen alleen wat zij met ons zouden willen delen. Vervolgens ging iedereen heel enthousiast aan de slag”, geeft Ramsteijn aan.

“Omdat deze vluchtelingen geen echt thuis meer hebben, kozen we voor een zwervende expositie. Door her en der hun werk te exposeren, konden we bovendien ook makkelijker toevallige passanten bereiken.” Over het algemeen reageerden deze passanten enthousiast en geïnteresseerd. “Natuurlijk lopen er ook mensen straal voorbij. Of zijn ze niet geïnteresseerd in de kunst of in de uitleg. Maar het algehele gevoel nu is vooral positief.”

Het viel de twee kunstenaars-in- spé op dat de vluchtelingen echt vrijheid ervoeren toen ze op het doek bezig waren. “Waar wij soms nog naar een wit doek staren en niet goed weten wat we ermee moeten doen. Waar wij klein beginnen en soms vergeten hoe groot dat doek is. Ik vond het prachtig dat zij niet na hoefden te denken. Direct aan de slag gingen en met gemak het hele doek gebruikten.”

Opvallend is het werk met een bootje, op volle zee. Er staan twee figuren op; de grootste heeft wat op haar hoofd. “Dat was ontzettend confronterend. Die vrouw heeft een traumatische bootovertocht gehad, waarbij haar dochtertje is verdronken. Ze heeft het kleine meisje als herinnering op haar hoofd geschilderd. Verhalen over bootvluchtelingen hoor je veel op tv, maar toen deze vrouw het zo aan me vertelde kwam het keihard binnen”, vertelt Hogenboom.

Ramsteijn en Hogenboom zijn enthousiast geraakt over het project. “We gaan vaker workshops geven, waarschijnlijk eens per maand. Als je merkt hoe bevrijdend en fijn deze mensen dat vinden: ik denk dat initiatieven als deze toch helpen om die enorme afstanden tussen ‘wij’ en ‘zij’ te overbruggen.”

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
2'
0-0
VVV-VenloVVV
away logo
home logo FC TwenteTWE
6'
0-0
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo NAC BredaNAC
20:45
AjaxAJA
away logo
home logo Willem IIWIL
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
655 stemmen