Volledig scherm

Hartje Breda: kokkels in de singel?

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Dat er met regelmaat al dan niet opzettelijk fietsen in de singels verdwijnen, is alom bekend. En dat die later weer opgevist worden net zo goed. Zondagmorgen stond er een fraaie ‘vangst‘ omgekeerd aan de Prinsenkade, niet ver van de legendarische Vietnamese loempiakraam.

Damesvelo, beetje model omafiets. Tot zo ver niets bijzonders. Een nadere blik leert ons echter dat een grote hoeveelheid schelpdiertjes zich aan de stangen hebben vastgeklit. Lijken wel kokkels. Maar schelpdieren in een singel? In zoet water? Kan dat wel?

Lokale vishandelaren en dierenwinkels kunnen ons niet verder helpen en dus bellen we met Adri & Zoon, groothandel in vis en zeevruchten te Yerseke. De medewerkster weet het ook niet en vraagt het aan een collega. Die komt niet verder dan met de suggestie dat niet alleen die fiets, maar ook de kokkels door onverlaten in de singel zijn gedeponeerd. Uit zichzelf komen kokkels daar niet, die leven in zout of brak water, denken ze in Yerseke.

Een zoektocht op google brengt ons wel degelijk bij zoetwaterkokkels, die in vijvers gebruikt worden als natuurlijke waterfilters. Waarschijnlijk zijn de fietsklevers ook dergelijke beestjes. En wellicht zijn ze inderdaad door iemand die zijn vijver of aquarium beu was, in de singel gegooid.

Zouden ze ook te eten zijn? Aan die proef wagen we ons liever niet… (JH)

Volledig scherm

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
103 stemmen