Volledig scherm
© Martijn Schraven

Hartje Breda: Knuffelverzamelaars verzamelen zich in Breda

BREDA - De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Beregezellig is het wanneer de firma Steiff haar nieuwe collectie presenteert. De Duitse firma, gespecialiseerd in pluche dieren en vooral beroemd vanwege hun collectie teddyberen, brengt jaarlijks twee nieuwe gelimiteerde collecties op de markt. De knuffels, voor zover je ze zo nog mag noemen, worden door velen gezien als de Rolls-Royces onder de speelgoedberen.

Breda is één van de drie plaatsen in Nederland waar de vertegenwoordigers van Steiff exclusief naartoe komen om een presentatie te houden. Deze zaterdag presenteerde Bettina Meyer de nieuwste telgen van de pluche-familie aan zo’n 34 zeer geïnteresseerde verzamelaars. Winkelier Hesemans schonk bij de gelegenheid een drankje en ging rond met wat lekkers. Het was met recht een feestelijke presentatie te noemen. Niet alleen uit Nederland maar ook vanuit België en zelf Engeland kwamen bezoekers naar de presentatie bij de speelgoedwinkel aan de Houtmarkt (dat is die winkel die zo herkenbaar is dankzij de – jawel – grote beer, die bij de ingang staat).

Wat maakt Breda zo knuffellig dat een Duitse firma haar producten hier aan komt prijzen? "Dat is vanwege de speciale band die wij als bedrijf hebben met deze winkel”, legt Meyer uit. Het blijkt een liefde te zijn die wederzijds is. Hesemans heeft een grote fanschare die regelmatig op zoek zijn naar Steiff-collectables. Vol trots toont Meyer de beren die, passend bij het komende seizoen, (beperkt) in de handel komen. Sommige exemplaren zijn bij de presentatie reeds uitverkocht. Zo ook de

Weinachtsteddybär. De in een grijze kerstman-mantel geklede beer, mét ingebouwd speeldoosje, is reeds helemaal uitverkocht. Ans Melkstop (70) uit Breda heeft er nog net op tijd eentje kunnen reserveren. De verzamelberen zijn haar het geld dubbel en dwars waard. Ook de 279 euro voor de 22 centimeter hoge kerstbeer. Anneke de Wit (67) uit Lage Zwaluwe verzamelt al járen. "Eerst antieke poppen en later de knuffels van Steiff”, vertelt ze. Thuis heeft ze er twee slaapkamers voor ingericht.

Uit deze serie bestelde ze Teddybär Petsy: een replica van een beer uit 1928. "Het is een leuke hobby. En de beren zijn heel sprekend, heel aantrekkelijk. Je voelt je er weer als een kind bij.” (MS)

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
570 stemmen