Volledig scherm

Hartje Breda: In Breda zijn we gek op schapen

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Toeval bestaat niet. Of wel? Feit is dat we volstrekt toevallig op een en dezelfde middag in Breda op twee paden belanden, die allebei de naam Schapendreef dragen. Het ene ligt in het Mastbos (zie Hartje Breda in BN DeStem van dinsdag 22 november), het andere in de Haagse Beemden. Zo’n negen kilometer van elkaar vandaan.

Nooit eerder bij stilgestaan, maar op de een of andere manier zijn we in Breda gek op schapen. Je hebt café Het Witte Schaap en café ’t Zwarte Schaap. En naast de twee Schapendreven zijn er nog de straten Schapenweide, Schapenpad en Lammerenpad, alle drie ook weer in de Haagse Beemden, niet ver van elkaar.

Dat in 1981 aangelegde Schapenpad was heel vroeger, in de 19e eeuw, een dreef met de verrassende naam ‘Voetpad naar Alkmaar’, lezen we op de website van erfgoed Breda. Daarmee werd niet de kaaskoppenstad in Noord-Holland bedoeld, dat zou ook wel een erg ferme wandeling betekenen. Het verwees naar een boerderij met de naam Alkmaar, die wat verderop ter hoogte van de Emerparklaan lag.

Misschien hield die 'Alkmaarse' boer schapen. En anders wel collega's op de weg die we nu nog altijd Schapenweide noemen. Maar op deze natte novermberdag in 2016 is er geen schaap te bekennen. In geen van al die schapenstraten en paden. Geen mens ook trouwens. (JH)

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
709 stemmen