Volledig scherm

Hartje Breda: 'Hier geen fietsen plaatsen'

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Ad Goos, eigenaar van de Vrije Boekhandel, is een sportliefhebber. En heeft gevoel voor humor. In de etalage ligt een bordje met de strenge tekst: ‘Hier geen fietsen plaatsen’.

Maar wat staat er pontificaal achter het raam geparkeerd, bij dat bordje: een schitterende turquoise Bianchi-racefiets! „In het kader van de Eneco Tour hebben wij een wieleretalage ingericht”, meldt Goos droogjes.

Op loopafstand van zijn winkel liggen vandaag immers bij het Stadskantoor start en finish van de tweede etappe, een individuele tijdrit over 9,6 kilometer. Neerlands hoop Tom Dumoulin bewaart goede herinneringen aan de route. In 2014 won hij de tijdrit in de Eneco Tour op krek hetzelfde parcours.

Dit jaar is de winnaar van olympisch zilver wederom favoriet, al liggen grote namen als Europees en wereldkampioen Peter Sagan, olympisch kampioen Greg van Avermaet en tijdritspecialisten als Rohan Dennis, Primož Roglic en Lars Boom ook op de loer.

Blikvanger in de etalage naast de fiets is een oude foto van de Bredase wielerbaan, bewerkt door grafisch ontwerper Gerard Kamp uit Breda. Hij heeft meer oude zwart-witfoto’s naar het heden gehaald door ze historisch verantwoord in te kleuren. Bij de plaat staat een korte uitleg, ter leering ende vermaeck:

‘De oorspronkelijk houten wielerbaan dateert van circa 1925; deze werd vervangen door een betonnen baan. De wielerbaan lag op een terrein tussen de Galderseweg en de Reeptiend, nabij de uitspanning De Zeven Heuveltjes. In 1944 werd de baan verwoest door enkele neerstortende V1’s in WOII.’ (JH)

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
31 stemmen