Volledig scherm

Hartje Breda: het eigenzinnige NAC-shirt

Het hangt er al tijden, op de middenberm van de Lunetstraat. Van wie is toch dat grijze NAC-T-shirt?

Iedere keer als je over de Lunetstraat rijdt, vanaf het centrum richting NAC-stadion, zie je het hangen aan een knaapje, tegen een kastje op de middenberm. Een grijs T-shirt, maatje XXL, met het logo van NAC erop. Het hangt er al tijden. Bij de korte mouwen is een poging gedaan ze nog wat verder op te stropen. En de ronde boord lebbert een beetje, het hemd is wat verschoten, duidelijk al vaak gedragen en gewassen.

Iedere keer, vlak voordat je er langs rijdt, denk je: zal het er nog hangen? En jawel, hoor. In weer en wind, sneeuw, regen of zonneschijn, het blijft op z’n plek. Geen onverlaat ook die het waagt het mee te nemen. Het hangt daar als een soort van relikwie, een heiligdom, slechts enkele honderden meters verwijderd van de voetbaltempel, waar het shirt eigenlijk hoort.

Het shirt karakteriseert de eigenzinnige, tegendraadse NAC-supporter. Die zich ook niet door slecht weer, sportieve of financiële malaise laat weerhouden. Toch elke keer weer naar het stadion gaat om zijn of haar liefde te betuigen.

We rijden er andermaal langs. Deze keer stoppen we, we willen het wonderbaarlijke T-shirt, hangend aan een houten knaapje, van dichtbij bewonderen, kijken of we een spoor van de eigenaar aantreffen. Het tricot is niet van katoen of synthetisch, het is niet echt, slechts een foto. Van de gemeente Breda. Wisten we natuurlijk wel, maar het is mooier om jezelf in de waan te laten dat het daar echt wappert in de wind.

Heel slim van de gemeente, subtiel gedaan vooral. Voetbalkunst, zo maar op de middenberm, op weg naar NAC. Laat dat shirt daar nog maar lang hangen.

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
233 stemmen