Volledig scherm
Yoga in het Chassé Theater. © Lieke Gerards

Hartje Breda: helemaal zen in het Chassé Theater

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

“Adem rustig in door je neus, neem je handen mee omhoog..” De geur van wierrook vult de Van Dijnsen Foyer in het Chassé Theater. Verspreid over de rood glimmende gietvloer liggen kleurrijke sportmatjes. “..En blaas nu rustig uit.”

In kader van International Yoga Day bracht de Bredase Rajitha Kanchan vandaag zo veel mogelijk mensen bijeen om gezamenlijk een yogales te volgen. Eigenlijk zou er gerekt, gestrekt en gemediteerd worden in het Valkenbergpark, maar vanwege de regen is het evenement op het laatste moment verplaatst naar de hal van het Chassé Theater.

Verdeeld over vijf groepen ­young adults, senioren, special and challenged (handicaped), businessmensen en kinderen­ werkten zo’n zestig sportievelingen aan hun innerlijke energie. Maar eerst wordt er gezamenlijk in kleermakerszit geluisterd naar het geblaas uit een didgeridoo. “Heerlijk ontspannend”, zucht en fanatiekeling op de eerste rij. “Nu al.”

De meeste aanwezigen doen mee met de jongvolwassenenklas. En hoewel de oefeningen die gedaan worden op de matjes niet heel gemakkelijk zijn, beweegt het merendeel uit de les soepel mee. Door de foyer klinkt rustgevende muziek, de kalmerende stem van de yogadocent en dan ergens achterin de groep een knal en een harde zucht. “De ‘bidalasana’ is nou eenmaal geen favoriet onderdeel van mij”, fluistert de deelneemster die zojuist haar evenwicht verloor. Snel stapt ze terug op haar yogamat om zich in de volgende houding, de ‘Tadasana’, te wurmen.

Voorin de hal is de yogales voor kinderen aan de gang. De kleintjes strekken samen met hun moeders. Onder hen ook Femke van Eck, die op haar knieën zit en zich ineen heeft gevouwen tot een klein propje. Bovenop haar zit haar kindje in dezelfde houding. “Het lijkt wel een knuffelles.”

Rajitha Kachan hoopt volgend jaar nog meer te organiseren op 21 juni tijdens International Yoga Day. Op deze dag wordt centraal vanuit India yoga wereldwijd onder de aandacht gebracht.

poll

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

  • Eens (63%)
  • Oneens (37%)
296 stemmen