Volledig scherm

Hartje Breda: hangen aan de lippen van Gers

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Wie vinden het nou het spannendst dat Gers Pardoel komt voorlezen in de Bredase bieb? Zijn het de kindereren, de bibliothecaresses of de moeders…?

Rond de klok van 10.00 uur is van enige opwinding bij de pakweg vijftig peuters nog weinig te merken. Ze zitten braaf op de grond. Sommige in oranje shirtjes van kinderopvang Woelewippie, andere in een blauw hesje van Kober of in hun ‘gewone’ kleding. In het kader van de week van de alfabetisering lezen zeven bekende Nederlanders ergens voor. Lieke van Lexmond, Wilfred Genee en anderen. In Breda is dat zanger/rapper Gers Pardoel, die de kinderen mee zal nemen in de wonderlijke wereld van Woezel en Pip.

Astrid Segeren van de Bredase bieb benadrukt het belang van voorlezen. “Het is zo veel meer. Bevorderlijk voor de taalvaardigheid, maar er is ook interactie, het versterkt de intieme band tussen ouder en kind.”

Bij consultatiebureaus zijn voor laagtaalvaardige gezinnen waardebonnen verkrijgbaar waarmee ze een Woezel & Pip voorleesboekje gratis kunnen ophalen bij een bibliotheek. “Dan proberen we mensen ook over te halen om vaker te komen, om meer te gaan lezen en voorlezen.”

Na een Brabants kwartiertje komt Gers binnen. Nog geen spoor van emotie of herkenning te zien bij de kleintjes, wel bij de volwassen aanwezigen. Ze klappen, de kleintjes doen enthousiast mee. Met een guitige groene pet achterover op het hoofd neemt Gers plaats tussen de ukkies en leest voor. Met een duimpje in de mond of peuterend in de neus luisteren de meeste kinderen aandachtig, één blond meisje hangt een tijdje bijna letterlijk aan zijn lippen. Enkele kinderen dragen schattige Woezel- of Pip-oortjes, kunnen ze nóg beter luisteren.

Het boekje is al snel uit. “Zal ik nog een verhaaltje voorlezen?” “Jaaaaaah”, klinkt uit de jonge keeltjes. Gers heeft er plezier in. Leest nog een avontuur voor. En nog één. De moeders smelten, de kinderen doen goed mee. Tellen van 1 tot 10, reageren op de vragen van de beroemde rapper. Er is toch een tekort aan mannelijke leerkrachten? Gers Pardoel zou een hele goede zijn! (JH)

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
81 stemmen