Volledig scherm

Hartje Breda: Grote schoonmaak in Zandberg

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De nacht was al kort door de Amerikaanse verkiezingen. En dan rijdt er ook al voor dag en dauw een gemeentewagen heen en weer door de straat en wekt zo de bewoners.

Borden geven al een paar dagen aan dat op deze woensdag vanaf 07.00 uur een parkeerverbod geldt. De duizenden herfstbladeren, die de boomrijke Wethouder Romboutsstraat goud kleuren, worden verwijderd.

Een vroege vogel loopt mopperend de nog duistere straat uit, attachékoffertje in de hand. „Ik moet nu een heel stuk lopen naar mijn auto, die ik elders geparkeerd heb. En kijk, er zijn toch een aantal eigenwijze lui, die hun auto gisteren gewoon voor de deur hebben gezet. Had ik dat ook maar gedaan.”

Twee uur later, exact op het moment dat de coup van Donald Trump definitief bevestigd wordt, is de straat aanmerkelijk leger. Hierop hebben de mensen van de gemeente gewacht. Daar komen ze, met grof geschut: mannen met blazers, veegwagens en een grote vrachtwagen, voorzien van een imposante slurf. „Hiermee zuigen we de putjes leeg. Die zitten ook vol met bladeren en raken anders verstopt”, vertelt een van hen.

Een vrouw veegt iets verderop nog snel de bladeren uit haar voortuin richting straat. Kunnen de mannen in oranje pakken die ook meenemen.
Er komt heel wat kijken bij deze operatie, maar als je aan het einde van de ochtend de Wethouder Romboutsstraat in hartje Zandberg binnenrijdt, ziet het er spic en span uit.
Nog wel.

In de lucht dwarrelen de eerste dode bladeren alweer van de bomen, op zoek naar een rustplaats op de kille stenen. Die mogen de bewoners zelf opvegen. (JH)

poll

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
187 stemmen