Volledig scherm
In de grote aula van het Graaf Engelbrecht vond dit weekend het evenement ‘Wijkpodium’ plaats. © Steven van Beek

Hartje Breda: Grote kunstvariatie tijdens Wijkpodium

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In de grote aula van het Graaf Engelbrecht vond dit weekend het evenement ‘Wijkpodium’ plaats, als opvolger van het al eens eerder georganiseerde ‘Winterpodium’. Veertien amateurkunstenaars uit de Haagse Beemden lieten hun werk zien aan belangstellenden. Van schilder- tot borduurkunst, van textiel tot sieraden; een gevarieerd aanbod.

Bovendien werden er tussen de expositietafels ook workshops gegeven, voornamelijk aan kinderen. En door optredens van dansgroepen, kickboksers en het Brabants Operettekoor aan het programma toe te voegen, werd gehoopt op een goede aanloop van mensen. Er werden zo’n 300 bezoekers geteld, verdeeld over twee dagen.

“Toch voelde het zaterdag drukker”, bemerkte Lianne Kleinjan, met haar 23 jaar waarschijnlijk de jongste kunstenares aanwezig. Zij stelt een breed scala aan schilder- en tekenwerk tentoon, plus een portfolio van haar eerste werk. “Ik neig steeds meer naar kleuren in het landschap. Ik ben in IJsland geweest, waar werkelijk prachtige kleuren te zien zijn die op foto altijd ontzettend tegenvallen. Die kleuren kan ik in mijn schilderkunst juist mooi vangen.”

Voor Kleinjan is dit pas de tweede expositie, normaliter verkoopt ze via andere routes. “Wel leuk om zo met je werk direct met belangstellenden in aanraking te komen en ook andere kunstenaars uit de wijk te leren kennen. Het algehele niveau valt me niet tegen. Die portretten van Louisa Sens zijn gewoon echt goed”, complimenteert ze.

In een lokaal verderop is Natasja Ahout bezig met een workshop, waar naar hartenlust geknoeid kan worden. Zij werkt met karton en afval en ze ontvangt dit weekend zo’n veertig kinderen per dag.

Ruud Bakker is één der organisatoren van Kunst-Schatten Haagse Beemden. “We willen ieder jaar een kunstevenement in de Haagse Beemden organiseren, met alleen kunstenaars uit de Haagse Beemden. Volgend jaar weer de Kunstroute, met professionele kunstenaars. Het jaar erop weer Wijkpodium, voor de amateurkunstenaars. De wijk zit boordevol talent en dat willen we laten zien.”

Het evenement zelf? Het oogt rommelig als een rommelmarkt. Maar, zoals bij een rommelmarkt ook gebruikelijk, zijn er ook tijdens Wijkpodium toch echte pareltjes te ontdekken.

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
118 stemmen