Volledig scherm
Foto Steven van Beek

Hartje Breda: ‘Groenste huis van Breda’

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Ook als er geen stoomtram door de Speelhuislaan rijdt, is het hier weergaloos mooi. Vele huishoudens hebben hun best gedaan ook het eigen huis vol natuur te behangen, wat het geheel toch een extra cachet geeft.

Echtpaar Anne Marie Kuiters en Sandor Schröder spannen hierin de kroon. Aan de voorkant doen zij ongetwijfeld een gooi naar de titel ‘Groenste huis van Breda’.

“Anne Marie is helaas niet thuis, zij is verantwoordelijk voor de tuin. Maar kom binnen, je moet onze achtertuin zien!”, nodigt de gastvrije Sandor me direct uit. Dat overtreft alles: de tuin meet zo’n 8 bij 5 meter en je waant je in een goed georganiseerd oerwoud. Anne Marie werkt in het Amphia Ziekenhuis, maar in haar vrije tijd staat tuinieren met stip op één.

“Haar vader is tuinman, ze heeft groene vingers van huis uit”, leidt Sandor rond. Er is van alles in de tuin: een centrale vijver en nog zo’n vier watertjes her en der.

Achterin is een kast gebouwd, waar kruiden worden verbouwd. Het stel woont nu 24 jaar in deze woning.

“Deze walnotenboom staat er al een stuk langer. Mooi is ie hè. Weldra zullen we ze moeten plukken. Snel, voordat de kauwtjes alle walnoten bietsen.” Op het dak van hun garage heeft Anne Marie een soort moestuin gebouwd.

“We eten veel uit eigen tuin; sla, walnoten, bramen en natuurlijk die kruiden.” Op diverse plekken is er bovendien een stoort zitplekje gecreëerd. Met zachte verlichting.

“Omgekeerde bloempotten zijn nu lampenkappen. Ja, Anne Marie is ook nog eens behoorlijk creatief.” In de vijver zwemmen vissen, diverse vogelsoorten weten de weg naar de tuin goed te vinden.

Er zijn vogelhuisjes, er is een insectenhotel. “Nee, veel last van die insecten hebben we niet. De spinnen eten de muggen op, het is hier net echte natuur. Als het regent moeten we er wel voor zorgen dat we onze deur dichthouden, anders komen alle kikkers binnen.”

Maar Sandor, jeetje, en wat is jouw rol hierin? “Ik mag niets doen. Anne Marie doet álles. Ze kan ook alles, tot aan het laswerk aan toe. Heel soms mag ik helpen, maar niet met snoeien! Maar geen zorgen: helemaal achterin de tuin staat een barbecue. Daar doe ik regelmatig vlees aan het spit. Ik heb dus wel degelijk een eigen mannenhoekje waar ik m’n ding heerlijk kan doen!”

Volledig scherm

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
68 stemmen