Volledig scherm

Hartje Breda: 'geen zorgen' over de bomen in de Wilemstraat

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Van bovenaf het station kijkt Bredanaar Harold vol trots neer op de mooie Willemstraat waar inmiddels bijna alle 40 lindebomen geplant zijn.
„In 1977 kwam ik hier voor het eerst. Met de trein uit mijn woonplaats Dordt. Ik ben één dag in Breda geweest en voelde me er meteen thuis, twee maanden later ben ik hier gaan wonen. En mijn dochter heb ik naar onze stad vernoemd: Brenda.”
Beneden zijn mensen van groenaannemer Dolmans Landscaping en onderaannemer Kennes uit Bavel nog druk bezig. Ze krijgen ontzettend veel vragen en reacties van passanten. Vooral die ene vraag: ‘Waarom uitgerekend in die tropische hitte bomen planten?’ Een woordvoerder van de gemeente meldt dat dit nu eenmaal de planning was en ze met de opening in het vooruitzicht niet anders kunnen.
Roel Verhagen van Dolmans stelt ons allen gerust. Hij en zijn colllega’s weten waarmee ze bezig zijn. „Deze bomen kunnen daar tegen. Ze zijn namelijk in de winter al gestoken en vervolgens geprepareerd. Waren ze nu pas net gestoken, dan zouden ze het inderdaad niet redden. De wortels zijn ook helemaal intact, de bomen hebben niet geleden. En we geven ze nu met die hitte natuurlijk extra water. Er vallen altijd wel wat bladeren van de bomen, maar die groeien ook weer aan.”
De bomen zijn ook nog eens ecologisch verantwoord uitgezet met touw van maïs, ankertjes van aardappel en jutezakken om de wortels. „Dat vergaat binnen twee jaar, er blijft geen rotzooi in de grond.” En het ijzerdraad? „Zelfs dat verteert op den duur, maar dat kost wat meer tijd.”
Chris Kennes uit Bavel knikt tevreden. „Wij zoeken met ons bedrijf nooit zo de spotlights op, maar we vinden het een eer om dit te mógen doen.”
Bovenin het station krijgt Harold maar geen genoeg van het uitzicht. „Wat een schitterende entree van de stad is het toch aan het worden”, zegt hij. (JH)

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
121 stemmen