Volledig scherm
Meer dan 50 jaar voorziet Jac Schenk (50) Bredanaren van een rokertje.

Hartje Breda: Een tevreden roker

BREDA - Meer dan 50 jaar voorziet Jac Schenk (72) Bredanaren van een rokertje. Begonnen op zijn 17e , per brommer bestellingen rondbrengen voor zijn vaders tabaksgroothandel.

Later runde hij achtereenvolgens winkels aan de Graaf Hendrik III laan, Langendijk en tegenwoordig aan het Dr. Struyckenplein. Daarbij voorzag hij wekelijks de horeca van sigaretten en shag. ,,Dat deed ik graag”, zegt hij terugdenkend. ,,Ik zorgde dat ik bij de gezelligste kroeg het laatste kwam, pikte ik meteen een pintje mee.” Nog altijd werkt hij twee à drie dagen per week. ,,Voor de gezelligheid.”

Op 2 juni werd hij gebeld tijdens een vakantie in Zeeland Werkzaamheden aan de koelinstallatie van een naastgelegen supermarkt zette zijn Primera helemaal blank. Om het toilet (bedolven onder het systeemplafond) en het kantoor (idem) bekommerde Jac zich niet direct. De humidor (= klimaatkamer) , dat is een ander verhaal. Bedenk dat een sigaar, zeker de luxe handgedraaide Cubaanse long-leaf exemplaren zoals Schenk deze verkoopt aan de liefhebber, gedijen enkel bij een aangename tempratuur en een luchtvochtigheid van 70 procent. Wordt die luchtvochtigheid als gevolg van een lekkage verhoogd naar 100 procent, dan is de verkoper de sigaar.

Vijf maanden heeft Schenk er over gedaan om de schade (grotendeels) te herstellen. ,,Der schade aan beschadigde sigaren zal tegen de 50.000 euro lopen”, schat Schenk. ,,Gelukkig is het allemaal verzekeringswerk dus dat komt goed.” Een groter probleem bleek de inrichting van de opgeknapte klimaatkamer. ,,Al twee jaar op rij kampt men in Cuba met een slechte oogst. Sommige merken zijn amper te krijgen.” Toch durft hij de humidor inmiddels weer open te stellen. ,,Hij is goed als helemaal gevuld.” Het zou zomaar kunnen dat er vanavond een rokertje op opgestoken wordt. ,,Dat dacht ik.”

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (52%)
  • Oneens (48%)
87 stemmen