Volledig scherm
© Raymond Merkx

Hartje Breda: Een stukje Berlijn in Breda

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Het is één van de vele markante gebouwen in Breda: de Faam-fabriek aan de Liniestraat. Kenmerkend is de enorme schoorsteen, die van veraf te zien is. In 2014 sloot de suikerwerkenfabriek na ruim honderd jaar zijn deuren. Dit zorgde echter niet voor verval of leegte. Diverse ondernemers stortten zich op de oude fabriekshallen.

Sinds drie weken is elke zondag een wel heel Berlijns sfeertje op de binnenplaats van de voormalige fabriek te proeven. Afgelopen zondag vond voor de derde keer ‘Befaamd’ plaats. Met man en macht is gewerkt om een prachtige, groene fabriekstuin te creëren, vlak voor aanvang van de zomer. Compleet met barbecues, kunst, etentjes en optredens.

Oude onderdelen uit de fabriek fungeren nu als hippe meubeltjes. Zelfs de kekke dj-booth is gemaakt van oude ventilatoren uit de fabriek. ,,Het is belangrijk dat er meer creatieve plekken, zoals deze, in Breda komen. Op die manier houd je het creatieve talent in eigen stad”, vertelt Tijn Kapteijns van de organisatie. ,,Afgelopen edities trokken steeds honderden bezoekers.”

De tuin richt zich op een publiek van 21 tot 40 jaar en blijft nog zeker drie jaar in gebruik. Kapteijns: ,,Wilde plannen hebben we in ieder geval genoeg. Zo denken we aan een vette wintertuin.”

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
EINDE
1-1
VVV-VenloVVV
away logo
home logo FC TwenteTWE
EINDE
0-4
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo NAC BredaNAC
20:45
AjaxAJA
away logo
home logo Willem IIWIL
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
681 stemmen