Volledig scherm

Hartje Breda: Een indiaan op de fiets

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Het is heet, klam in hartje Breda. De tropische regenbui heeft plaatsgemaakt voor een brandende zon. Daarom wrijven we even in de ogen in de Ginnekenstraat, pal voor de deur van de St. Joostkapel. Hebben we last van tropenkolder of zien we het wel goed? Ja, daar staat toch echt een schaars geklede indiaan met een gouden fiets! Hij blaast even vrolijk als vals op zijn panfluit en rammelt met een ander traditioneel instrument. Op en rond zijn fiets zien we foto’s van het Amazone-gebied.

“Mijn naam is Wanderley Vieira Bastos, ik kom uit Brazilië”, zegt de man met een staartje in zijn baard in gebroken Duits. Wanderley (32) heeft een kaart op zijn voorwiel geplakt met daarop zijn route: ‘Von Trier nach Koblenz’. “Ik ben geen straatmuzikant, maar student aan de kunstacademie in Saarbrücken”, legt hij uit. “Ik ben vanaf Trier via Frankrijk, Luxemburg en België hierheen komen fietsen. Ik ga door naar Amsterdam en dan via Eindhoven weer terug naar Duitsland.”

Zijn avontuurlijke tocht heeft twee doelen. De schilder/beeldhouwer vraagt aandacht voor de ontbossing in het Amazonegebied en wil over zijn belevenissen onderweg een boek schrijven. “Ieder jaar wordt zeven procent van de bomen van de Amazone gekapt. Dat is een gebied groter dan Nederland”, legt hij uit.

Onderweg slaapt hij in de open lucht. En voelt zich net als de indianen in de Amazone één met de natuur. Ruim drie weken is hij nu onderweg. En dat op een fiets waarvan de versnellingen niet goed werken. “Het was zwaar, maar hier in Nederland niet. Jullie hebben geen bergen, alles is hier zo relaxed”, schatert hij.

Hij voelde zich eerder deze dag meteen heel welkom in ons land. “Ik sliep woensdagnacht in Meerle. Bij de grens stond een bordje met mijn naam erop!” Hij toont de foto: ‘Grenzeloos wandelen’. Ja, dat lijkt inderdaad wel een beetje op Wanderley... Maar indiaan Wanderley wandelt niet, hij fietst. Terug naar Duitsland, waar hij volgend jaar hoopt af te studeren. Daarna keert hij terug naar Brazilië. Om kunstwerken te maken. En de natuur te beschermen. “Voor de volgende generatie”, zegt hij en dankt voor het gesprek. 'De nada', Wanderley. (JH)

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
150 stemmen