Volledig scherm
Fabiënne de Vries grabbelt in de hondenton.

Hartje Breda: Een gouden Dierendag

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De dierenwinkel puilt niet uit, maar gezellig druk is het zeker wel te noemen. De mensen, die op hun beurt wachten, hebben één ding gemeen. Een lichte vorm van opwinding straalt van hun blije gezichten. Het is Dierendag en dus kopen ze bij Beens Dierenspeciaalzaak - in de Akkerstraat, midden in de stad - een cadeautje voor hun hond, kat, kanariepiet of konijn. Degenen, die minimaal een tientje spenderen, mogen daarna een greep uit een van de grabbeltonnen doen.

Fabiënne de Vries van 10 heeft met haar moeder hondenkoekjes gekocht voor Brooklyn en Barca, hun twee labradors. Fabiënne mag grabbelen en haalt glunderend een mini-voetbal tevoorschijn.

Het is niet de enige actie van de winkel, vertelt eigenaresse Alice Beens. “We hebben ook drie gouden voerbakken verstopt. Eén in Breda, plus één in Gilze en Reusel, waar we onze andere filialen hebben. Degene die een voerbak vindt, krijgt honderd kilo aan hondenbrokken.”

De gulden voetbakken waren verstopt bij uitlaatveldjes. Achter de actie schuilt een hele filosofie. “We hebben vooral van mond-tot-mondreclame gebruik gemaakt, het was niet de bedoeling dat ze uit het hele land er op af zouden komen. We hoopten dat mensen in de drie plaatsen elkaar erover zouden aanspreken en dan samen op zoek zouden gaan naar een gouden voederbak. Zo levert het niet alleen reclame voor ons op, maar voor de hondeneigenaren ook meer sociale contacten. In de dorpen was het echt een succes, in Gilze zijn ze zelfs ’s avonds met zaklantaarns gaan zoeken. In Breda werkte dat toch minder.”

Desalniettemin is maandagavond de vergulde Bredase bak gevonden, bij het uitlaatveldje aan de Nassausingel. En een week eerder al die in Reusel. Nu maar hopen dat de winnaars niet het baasje zijn van een chihuahua of dwergkees, want wat moet je dan met zo veel voer…. “Oh, geen probleem hoor”, zegt Alice. “Het gaat in de vorm van waardebonnen, de mensen hoeven niet meteen die volle honderd kilo mee te nemen.”

In de grabbeltonnen zitten vooral speeltjes, geen snacks. Ook bij dieren is er te vaak sprake van obesitas, legt Alice uit. Zij en haar collega’s verkopen dan ook graag speeltjes in plaats van snoepjes. Of nuttige dingen. Een jonge tweeling loopt met oma binnen. De meisjes kiezen een houten knaagbal voor hun konijn uit. Intussen grabbelt de eigenaresse van een Cocker Spaniel in de hondenton. Nieuwsgierig ontdoet ze haar prijs van de verpakking. Een schaterlach volgt. Een plastic opbergdoosje voor poepzakjes!

Blij als een kind loopt ze er mee naar buiten. (JH)

Live Voetbal

SDC PuttenSDC
20:45
PSVPSV
away logo

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
860 stemmen