Volledig scherm

Hartje Breda: ‘Dit hebben ze niet in Amsterdam’

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De thermometer staat op 33 graden, de zon brandt in volle glorie. De zwembaden zijn overspoeld met jonge gezinnen, terrassen en achtertuinen zijn te heet en op de wegen richting kust gaat het verkeer ongetwijfeld in slow motion.

Tropisch Breda biedt uitkomst. Natuurlijk hebben we Belcrum Beach, maar dit weekend ook 'Dep Beach', bij café Dependance op de Havermarkt. Licht zand is uitgestrooid over de kinderkopjes, luie strandstoelen staan opgesteld, zelfs aan fleurige voetbadjes is gedacht.

Studie- en leeftijdgenoten Joppe Snijder en Stefan Koop (20, NHTV) genieten zichtbaar. De blote basten zijn al vroeg op de middag licht rosé. Ze loven de kroegeigenaar vanwege dit initiatief. “Het zijn de warmste dagen van het jaar en op deze manier trek je toch mensen naar je terras. Het concept is erg goed”, aldus Stefan, tevens voorzitter van studentenvereniging Phileas Fogg.

“Dit is nou het mooie van Breda. Dit hebben ze niet in Amsterdam”, zegt Joppe, terwijl hij even afgeleid wordt door een blonde dame die passeert in een strak badpak.

Ze kunnen er niet tot en met zondag van genieten. “We gaan een weekendje zeilen.” Daar past zeker bij studenten een ‘Yuri van Gelder-voorbereiding’ bij en dus nemen ze nog een slok van hun Mexicaanse biertje. “Direct vullen ze onze badjes bij met koud water”, voorspelt Stefan lachend. “En reken maar dat het hier vanavond druk wordt.”

Dat wordt vast een latertje…

Iets buiten het centrum, in de Fabriekstuin, is het minstens zo goed toeven. Je moet de plek wel kennen, verborgen achter de oude Faam-fabriek en dan nog eens verscholen achter hoge beplanting. Eenmaal daar verraden relaxte muziek en het even herkenbare als onweerstaanbare geroezemoes van een tuinfeest de locatie. Binnen de beplanting draait een dj in het kader van ‘Hello Summer Midweek’ lounge, disco en een vleugje house. Er is een bar plus in het midden een groot, rond opblaaszwembad. De eerste gasten zitten in een kringetje op de rand van het bad, hun voeten bewegen ter verkoeling ritmisch maar langzaam in het water.

Breda mag dan the hottest place in the south zijn, we kunnen daar blijkbaar goed mee omgaan… (JH)

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
844 stemmen