Volledig scherm
© Thinkstock

Hartje Breda: Dineren in het donker

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Dineren in het donker. Het is zo'n concept dat vooraf bespottelijk klinkt, maar al vrij snel geniaal wordt wanneer je het zelf probeert. Het Bredase restaurant Zwart is sinds kort de tweede plek in Nederland waar dit kan.

Volgens eigenaar Marijn van Dijke hebben mensen vaak niet door hoe dominant onze ogen zijn. "Wat gebeurt er met je zintuigen als je de belangrijkste wegneemt? Dat is wat wij hier laten zien."

Na een kleine blindheidtest brengt een blinde ober de gasten in polonaise naar de donkere eetzaal. Nog voordat het voorgerecht op tafel staat wordt duidelijk waarom dit idee zo goed werkt. Geen etiquette. Geen gestaar op telefoons en geen gezichten waar je op moet letten. Enkel stemmen en gelach.

Het zorgt voor een intieme sfeer die nog het beste te vergelijken valt met een praatje in bed voor het slapen gaan of een radio-interview ergens om half drie 's nachts. Het werkt ontregelend en ontwapenend. Restaurant Zwart is in die zin ook de perfecte plek voor een zakelijk diner met een collega die jou het licht in de ogen niet gunt of een blinddate met een mooi innerlijk persoon.

En dan het eten, want zodra dat geserveerd wordt gaat het alleen nog daarover. Het is schokkend te ontdekken hoe weinig je smaakpupillen herkennen zonder visuele hulp. Vlees of vis? Radijs of komkommer? Al snel eet je met de handen kleine hapjes die bewust en intens worden geanalyseerd. Alleen over de gamba geen discussie, maar probeer die maar eens te pellen in het donker.

Een laatste pluim is voor het blinde personeel, want dat is zeer enthousiast en gemotiveerd. Of zoals blinde gastvrouw Gladys het zelf verwoordde: "Het is alsof ik elke dag bezoek krijg, maar niet hoef te koken of af te wassen. Dat ik dit nog mag meemaken op mijn 62e!"

Poll

We moeten accepteren dat de landbouw niet zonder arbeidsmigranten kan.

We moeten accepteren dat de landbouw niet zonder arbeidsmigranten kan.

  • Eens (44%)
  • Oneens (56%)
666 stemmen