Volledig scherm
© Edine Wijnands

Hartje Breda: Dierenleed in het Valkenberg

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Rond een uur of twaalf struinden ze nog doodgemoedereerd door het Valkenberg: de hanghaantjes van het stadspark. Zoals gebruikelijk heer en meester over perk en gazon. Een dominante rol waar enkele uren later bruut een eind aan werd gemaakt.

Schijnbaar vanuit het niets, dook rond een uurtje of drie een heel garnizoen rotganzen op. Het kunnen ook grauwe of brandganzen zijn geweest. Het onderscheid is voor de leek niet altijd even helder.

Duidelijk was wel dat de vreemde vogels zonder al te veel dralen, gakkend naar beneden zeilden om binnen mum van tijd waggelend bezit te nemen van het Valkenberg.

Met enig gevoel voor ironie koos de ganzentroep er het gazon rond monument De Vlucht voor uit. Want vluchten moesten ze, de hanen. Weg was de stoere houding van de haantjes de voorsten. Als overspannen kippetjes maakten ze zich uit de voeten. Zochten hun heil aan de andere kant van het park. Kakelend op een kluitje starend naar de rotganzen die als ware overheersers, met langgerekte halzen het verse, groene gras van hun Valkenberg afgraasden.

Of het de ganzen bevalt, of het blijvertjes zijn in het Bredase stadspark, moet de toekomst uitwijzen.

Of Breda blij moet zijn met hun keuze voor het Valkenberg, is ook nog maar de vraag. Foeragerende ganzen vreten de boel kaal, poepen als een gek en zijn niet erg aardig tegen de spontane bezoeker die in hun omgeving een kleedje wil neerleggen om even te ontspannen. Die kan een agressieve gak naar zijn hoofd geworpen krijgen. (EW)

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
14:30
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
14:30
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
817 stemmen