Volledig scherm

Hartje Breda: Die goede oude ijscokar

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De binnenstad van Breda is inmiddels gezegend met een behoorlijk aantal ijssalons. Keuze te over in deze zaken, de ene smaak nog lekkerder dan de ander. Toch doet een lome dag als deze verlangen naar de ouderwetse romantiek van de ijscokarretjes. Zijn die er nog wel, of is ook deze traditie slachtoffer geworden van de nieuwe wensen van ons verwende mensen?

Gelukkig, de ijscokar bestaat nog. In het Valkenberg komen we er een tegen. Eentje van La Capri. Met Bonno Jarrik als ‘ijsboer’. Ook al zo’n term van weleer, ijsverkoper moeten we tegenwoordig zeggen. Ja, geeft hij toe, de concurrentie van de luxe salons is merkbaar. “Ik zie regelmatig mensen uit de stad het park in lopen met ijsjes van een ander. Maar gelukkig heb je ook mensen die hier in het park blijven. Die halen wel bij mij een ijsje.”

Een vader trakteert zijn twee kinderen op een hoorntje. Ze kunnen kiezen uit vanille, banaan, aardbeien en pistache. Lekker toch? Als je uit honderd smaken kunt kiezen, zie je door de ijspegels het bos niet meer.

Bonno doet dit werk al zo’n drie jaar. Eerst stond hij wat dichter bij de Willemstraat, maar door de werkzaamheden daar is hij een paar meter opgeschoven, het park in. Straks, als het nieuwe station en omliggend gebied helemaal klaar zijn, dan kan hij zijn borst nat maken. Dan komt er natuurlijk dagelijks een veel grotere stroom van bezoekers en forensen langs zijn karretje.

Hij haalt de schouders op. ‘Dat zou mooi zijn’, hoor je hem denken, terwijl hij twee leeftijdgenoten bedient. Ook een ouder echtpaar schuift aan. De galante man laat zijn vrouw eerst kiezen. "Pistache en vanille", zegt ze verlekkerd. Haar man gaat voor banaan-vanille. Verliefd als bij hun eerste ijsje kijken ze elkaar aan. Mooi, de romantiek van de ijscokar gaat nooit verloren. (JH)

Het woord ijsco is afgeleid van 'ijscompagnie', een bedrijf dat in de jaren '20 ijswagentjes exploiteerde. Op de zijkant van de wagentjes stondijsco., wat tot soortnaam is geworden.[1]

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
526 stemmen