Volledig scherm
Herman van Gurp. © René Schotanus/Pix4Profs

Hartje Breda: de zondagavond zal in Catch22 nooit meer hetzelfde zijn

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Na 27 jaar vindt Herman van Gurp (56) het welletjes. Hij stopt als barkeeper in café Catch22 in de Vismarktstraat. De zondagavonden in de van origine Brits-Ierse kroeg zullen nooit meer hetzelfde zijn.

„Ik wil wat meer regelmaat in mijn leven. En mijn vrouw vindt het ook wel fijn om mij een heel weekend te hebben. Tot nu toe stond dat toch altijd erg in het teken van de zondagavond.”
In 1989 belandde Van Gurp achter de bar van de Catch. Niet als ‘doorschuivende’ vaste klant, zoals vaak gebeurt in kroegen, maar na een keurige sollicitatie. „Ik had jarenlang veel gereisd. Daar had ik een beetje genoeg van en bovendien, mijn geld was op.”

Een jaar of vier werkte hij fulltime. Eenmaal getrouwd en vader geworden, bracht hij dat terug tot één à twee avonden in de week. Daarnaast was en is hij ‘hartstikke druk’ als huisman.
In die eerste jaren zaten vooral Ieren en Britten in De Catch, de eigenaar was ook een Engelsman. „De klanten leefden half in de pub, vormden er een soort samenleving. Heel anders dan wat wij Nederlanders gewend zijn. Ik vond het geweldig om daarop te anticiperen. Dat heb ik er altijd in gehouden, voor mij was het werk meer dan alleen bier tappen.”

Op de zondag creëerde Herman zijn eigen klantenkring. Van iedereen wist hij wat ze wilden drinken en met welke muziek hij ze een plezier deed.

Lees meer in BN DeStem of via Blendle 

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
68 stemmen