Volledig scherm

Hartje Breda: De vlaggen uit voor 50 jaar NHTV

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Sommige aanbiedingen kun je niet afslaan. En dus loop ik op de zeer vroege donderdagmorgen, terwijl de stad langzaam ontwaakt, treetje voor treetje naar boven. Met Sanne en Liesbeth van NHTV, met Nick en Ruud van aannemer Rasenberg en met fotograaf Ron. Het NHTV bestaat 50 jaar, viert dat onder meer in de Grote Kerk en daarom mogen daar vandaag vijf vlaggen wapperen, vanaf de top van de toren, ons aller Toren.

Al snel raak ik de tel kwijt. Volgens Nick Rasenberg, voor wie deze klim bijna dagelijkse kost is, hebben we in totaal 468 treden te gaan. Eerst zijn ze van steen. Rond en rond draait de wenteltrap, smaller en smaller wordt de ruimte. Voor een al te stevig derrière kan dit traject problemen opleveren. Of voor iemand met claustrofobie. Gelukkig heb ik van geen van beide last.

We stoppen bij het automatische carillon. “Daar zijn 583 noten met de hand bevestigd”, legt Nick uit. Ieder kwartier klinkt een ander lied. We wachten twee minuten en jawel, daar komt het apparaat in beweging. Na het deuntje luidt de klok voor het halve uur, het gevreesde volume valt mee. We klimmen verder. De stenen trap maakt plaats voor houten, steile ladders. Veertien treden, dan vijftien en nog eens vijftien. Tenslotte nog een enigszins wankel, metalen laddertje. Twaalf sporten en we zijn helemaal boven!

Nick en Ruud bevestigen in no time vijf NHTV-vlaggen (3 x 5 meter) aan de megamasten en zetten deze vast. Daar wapperen ze! We verdringen elkaar op deze kleine ruimte, kijken nog licht buiten adem rond over de stad. Vergapen ons, maken foto’s en komen niet veel verder dan kreten als: ‘Wow!’ en ‘Gaaf!’. Breda is omhuld door een lichte nevel, maar dat mag de pret niet drukken. “Bij helder weer kun je Antwerpen en Rotterdam zien liggen”, zegt Nick. Wij zijn al dolblij met het zicht van bovenaf op de Grote Markt, op de kathedraal, het Spanjaardsgat, Valkenberg, de Koepel, Chassé, station. Zelfs bij lichte mist is het om kippenvel van te krijgen, zo mooi.

Apetrots lopen we wat later naar beneden. Dat gaat heel vlot. Weer geaard op de kinderkopjes van het Kerkplein kijken we nog één keer omhoog. Ze wapperen fier in de wind, de vijf NHTV-vlaggen. Dáár helemaal bovenin, daar stonden wij, enkele minuten geleden; trots op onze inspanning, maar vooral trots op Breda.

Vanavond mogen Nick en Ruud weer naar boven. “Om 20.00 uur worden de vlaggen binnengehaald, dan gaat de zon onder.”

De NHTV-dames duiken de Grote Kerk in, gaan snel weer aan het ‘echte’ werk, hen wacht nog een drukke en feestelijke dag. die onvergetelijk begonnen is. (JH)

Volledig scherm
Volledig scherm

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
RUST
2-2
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
14:30
FC GroningenGRO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
16:45
PSVPSV
away logo

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1014 stemmen