Volledig scherm

Hartje Breda: De valse christusdoornen

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Daar staan ze. Zeven op een rij. Jong, rank, fris toren ze boven iedereen uit. Zeven valse christusdoornen geven het Stationsplein - links vanaf de Willemstraat - meer cachet. “En als straks de werkzaamheden aan de andere kant klaar zijn, komen daar ook van die bomen”, vertelt een van de medewerkers. Hij is ‘slechts’ de heftruckchauffeur, zegt hij, “Ik heb geen verstand van bomen en planten.”

Hij weet wel te vertellen dat bij de bomen nog beplanting komt. Vandaar de ruime ‘bakken’ waarin ze staan. “Het wordt echt mooi”, zegt hij met een tevreden blik. Zo is het maar net. Zeker als straks op de Willemstraat ook nog een hoop extra lindebomen worden geplant.

De valse christusdoornen (gleditsia tricanthos) kunnen wel eens gezichtsbepalend worden op het Stationsplein. Ze kunnen namelijk wel 30 meter lang worden en honderd jaar oud! Om een idee te krijgen, in het Wilhelminapark staat er al langer eentje; stamomvang 1.50 meter, lengte 17.20 meter!

De opvallende naam danken de zo onschuldig ogende bomen aan het feit dat oudere twijgen scherpe, vertakte doornen hebben. Net zo scherp als die van de doornenkroon, die de lijdende Jezus destijds op Zijn hoofd kreeg van de soldaten van Pontius Pilatus. Die kroon was echter naar verluidt gemaakt van een Zizyphus spina, ‘de doorn van Sisyphus’, genoemd naar de mythische Korintische koning, die ruzie kreeg met de goden en voor straf in de onderwereld voor eeuwig een rotsblok tegen een berg moest duwen.

Logischer zou zijn dat het destijds ging om een 'paliurus spina Christii', letterlijk vertaald ‘disteldoorn van Christus’. Want dat is tegenwoordig dus de échte christusdoorn, volgens de plantengeleerden… Kunt u het nog volgen?

Hoe dan ook, ‘onze’ Gleditsiae mogen dan ‘vals’ genoemd worden, we vinden ze maar wat mooi, zoals ze daar staan. Met zijn zevenen, op het nieuwe Stationsplein. (JH)

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
855 stemmen