Volledig scherm

Hartje Breda – De Tolbrug is weer schoon

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Het is een historisch plekje in Breda, de Tolbrug. In vroeg 14e-eeuwse geschriften wordt hij al vermeld, wat thans de oversteek is van Tolbrugstraat naar de Haagdijk.

Zeker nu het water weer door de Haven stroomt en er zelfs een ruisende waterval is gecreëerd in de Nieuwe Mark, heeft de brug iets magisch. Het uitzicht op het water en het Spanjaardsgat aan de overkant is bovendien schitterend.

Deze sombere woensdagmiddag is de brug afgezet met hekken en zwart plastic. Drie in oranje pakken gehulde mannen zijn met brandslangen in de weer. Hun busjes verklaren dat ze werken voor een specialist in milieutechniek. Ze spuiten de vloer van de brug plus het aangrenzende stukje straat tot aan de Haven schoon, maar vervolgens ook de busjes, de slangen en elkaar. Waarom doen ze dat, uit balorigheid? Daar geven ze geen antwoord op. Wel willen ze uitleggen waarom ze hier aan het werk zijn. “Vandalisme, meneer. De brug is met verf beklad, dat halen wij weg. En omdat we er toch zijn, verwijderen we ook meteen kauwgum van de grond.”

Dat hebben we vaker gezien in Breda: gumbusters!

Gelukkig dat de Tolbrug straks weer schoon is. Vraag is alleen hoe lang. Maar als je er even bij stilstaat hoeveel mensen in die pakweg 700 jaar op deze plek de oversteek hebben gemaakt, dan bedenk je je toch wel twee maal voordat je je kauwgum uitspuugt. En gebruik voor al dan niet artistieke uitingen met een spuitbus je eigen muur of tuinpad. Maar houd onze Tolbrug schoon. (JH)

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
EINDE
0-2
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
84'
1-0
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
82'
0-1
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
39'
1-0
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
704 stemmen